Fordon

Audi återkallar E-tron – finns risk för batteribrand

Audi E-tron 55 quattro snett framifrån. Notera kameran i stället för en vanlig backspegel. Foto: Felix Björklund
Audi E-tron 55 quattro snett framifrån. Notera kameran i stället för en vanlig backspegel. Foto: Felix Björklund
Grillen på Audi E-tron 55 quattro. Foto: Felix Björklund
Grillen på Audi E-tron 55 quattro. Foto: Felix Björklund

Ett litet glapp som lägger krokben för Audis jättelansering av elbilen. Nu har den tyska tillverkaren återkallat hälften av sina sålda E-tron i USA. Detta eftersom det finns risk för batteribrand.

Publicerad

Audis största lansering på länge och det första viktiga steget in i den elektrifierade framtiden. Modellen E-tron är en nyckelprodukt för det tyska märket med "Vorsprung durch technik" som slogan. Men även om mottagandet har varit positivt kommer det nu ett hack i anseendet – ett fel gör att bilens batterier kan börja brinna. Därför tar tillverkaren det säkra före det osäkra och återkallar 540 bilar, ungefär hälften av de som sålts i USA.

Själva felet rör sig om ett glapp i ett kopplingsdon som gör att fukt kan leta sig in i battericellerna – något som i sin tur kan leda till brand. I skrivande stund uppges det att ingen incident ännu rapporterats, men enligt tillverkaren har det i fem fall hänt att batterifelslampan börjat lysa på grund av förhöjd fukthalt.

Själva återkallelsen är ännu så länge frivillig och Audi säger att de kommer att fortsätta sälja E-tron utan uppehåll.

Just brand i elbilar har fått stora rubriker, även om det inte finns några bevis för att de skulle börja brinna i större utsträckning än bilar med förbränningsmotor.

Men i och med de enorma satsningar som biltillverkarna gör på tekniken är de extremt försiktiga. De har helt enkelt inte råd att chansa.

Audi är dock inte själva i båten när det kommer till återkallelse av elbil. Jaguar hamnade i liknande problem då de var tvungna att återkalla runt 3 000 I-Pace på grund av problem med bromskraftsåtervinningen.