Fordon

Apple patenterar automatiskt tonande bilrutor

Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Teknik som ska skydda interiören mot solljus – men även mot nyfikna tjuvar. Nu har Apple fått patent för ett system som automatiskt tonar rutorna på en bil.

Publicerad

De senare åren har det skrivits en hel del om Apples bilplaner, och vad de kallar för ”Project Titan” – som bland annat handlar om autonoma bilar. Men det verkar som att utöver att utveckla självkörande teknik – så håller ingenjörerna på – med annat bilrelaterat.

Flytande kristaller fixar toning

Det är i två nya patent som det framgår att Apple har många strängar på sin lyra. De båda, som har godkänts av det amerikanska patentverket, rör automatiskt roande rutor.

I det första så är tanken att flytande kristaller ska användas. Genom att modulera dessa kan önskad toning på rutorna uppnäs. Tanken är att en ruta kan ha flera lager av kristaller som vart och ett blockerar ett viss våglängdsområde (infrarött, synligt ljus eller ultraviolett) – vilket gör att man får önskad effekt.

Det andra patentet, som verkar avhängigt av det första, rör ett system som dynamiskt justerar toningen av rutorna. Detta tar hjälp av bilens sensorer och tillsammans med gps avgörs hur det ska agerar. Ett exempel kan vara att det alltid ska blockera uv-ljus, men endast blockera infrarött ljus beroende på utomhustemperatur – och synligt ljus endast när man vill. 

Styrbart med hjälp av Siri

Andra exempel på användningsområden är att systemet ”svärtar” alla rutor när bilen parkeras. Detta så att inget ljus kommer in och värmer upp kupén – men även så att presumtiva tjuvar inte kan se vad som finns i bilen.

Även om Apple har fått patent på sin teknik är de inte först med att ha system för att kunna tona glas. Mercedes lanserade för ett par år sedan sitt Magic Sky Control där man som användare kunde styra hur transparent panoramaglastaket skulle vara.