Apple ger inte upp om självkörande bilar – köper Drive AI

2019-07-01 13:54  
Drive AI började provlköra i trafik 2018. Foto: Drive.ai

I våras tydde mycket på att Apples satsning på autonoma fordon gått i stå. Men nu verkar vinden vända. Bolaget bekräftar uppköpet av teknikföretaget Drive AI.

Ryktena kring Apples bilplaner har pågått sedan 2015. Och i januari i år verkade det som att intresset för att utveckla en självkörande bil svalnat – detta då hundratals personer involverade i projektet fick sparken. Men icke, nu meddelar Apple att de köpt Drive AI som utvecklar teknik för autonoma fordon.

För ett år sedan var Drive AI ett superhett företag värderat till 200 miljarder dollar. Men företaget har dragits med problem och när riskkapitalet slutade flöda in var slutet nära. Bolaget sökte aktivt efter att bli uppköpt och varslade samtliga arbetare. Det var så illa att fredagen 28 juni skulle vara sista arbetsdagen.

Läs mer: Geely: ”Vi är kvar långsiktigt i AB Volvo”

Men i sista stund valde Apple att kliva in och köpa upp företaget, det rapporterar nyhetssajten Axios.

Drive AI har en flotta modifierade Nissan NV200 och de fick många rubriker då de i fjol började köra i trafik utan att ha säkerhetsförare. Bilarna hade förutom tekniken för att köra själva en serie utåtvända skärmar. Detta för att meddela andra trafikanter vad bilen hade för avsikter. 

Även om det verkade lovande var konkurrensen mördande då branschen håller på att konsolideras. Riskkapitalister verkar inte längre lika hugade att investera, vilket har gjort att de små företagen haft det tufft.

Läs mer: Mapillarys lösning gör det enklare för självkörande bilar att förstå trafikskyltar

Nu är det alltså klart att Apple köper företaget och alla dess tillgångar. Det är dock oklart hur mycket av personalen som får följa med och införlivas i superhemliga Project Titan.

Exakt vad det projektet ska mynna ut i är ännu så länge inte känt. Det har ryktats om allt från ett eget bilmärke med elbilar till olika former av mobilitetstjänster. Chef för projektet är Teslas tidigare chefsingenjör Doug Field och enligt uppgifter så jobbar fler än 5 000 personer med Titan.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt