Fordon

ANALYS: Därför är BMW 330e herre på täppan bland laddhybriderna

Guldmedalj OCH en sjätteplats – BMW har verkligen tagit en stark position bland laddhybriderna i Europaindex. Men 330e drar det längsta strået och har blivit herre på täppan. Ja, den slår till och med storsäljaren Passat GTE på fingrarna!

Publicerad

Guldmedalj OCH en sjätteplats – BMW har verkligen tagit en stark position bland laddhybriderna i Europaindex. Men 330e drar det längsta strået och har blivit herre på täppan. Ja, den slår till och med storsäljaren Passat GTE på fingrarna!

3-serien har nu passerat 40-strecket och är kanske en av BMWs absolut viktigaste modeller. Så när den hade premiär som laddhybrid på IAA Frankfurt hösten 2015 var förväntningarna höga. Skulle klassikern nu lyckas förena sin körglädje med grön teknik?

Europas experter har sedan dess provkört 330e för att kunna besvara den frågan (och en del andra, så klart). Vad de kommit fram till? Att BMW generellt sett inte gjort avkall på sina karakteristiska köregenskaper.

“Lyckligtvis har BMW inte brukat våld mot den välkörande 3-serien när de gjort den mer miljövänlig” – Bilmagasinet

“Hybriddrift och sportighet är en kombination [...] som är svår att få ihop under ett tak. Men BMW har uppenbarligen funnit det nödvändiga, hemliga receptet för att lyckas” – Allesauto

“Den är grön, men fortfarande underbar” – Carmagazine

Att köra 330e är alltså en sportig och rolig upplevelse, enligt experterna. Min kollega Håkan skriver till exempel så här:

“Hur är den då att köra? Svaret är: precis som man förväntar sig av en BMW 3-serie. Snabb och smidig. Följsam på kurviga vägar men en aning känslig på motorväg, ett fenomen som ska tillskrivas valet av s.k. Run Flat däck som BMW envisas med att utrusta sina bilar med. Accelerationen 0-100 km/h på 6,1 sekunder och en toppfart på 225 km/h, borde göra de flesta potentiella köparna nöjda.”

Men – det finns några svagheter i drivlinan. Norska Side3 upplever exempelvis att det ibland uppstår små ryckningar i bilen vid in- och urkoppling av de två motorerna. Det är “inte en stor störning, men tyska premiumproducenter måste hålla något högre standard än andra”, skriver de.

Brittiska Carmagazine har liknande kritik och påpekar att det finns “ett märkbart steg” mellan elektrisk kraft och bensin. Riktigt negativ är dock bara Allt om bilar, som skriver så här:

“Det är som om bilen har olika viljor som bråkar om hur det hela ska skötas. Eller som om BMW haft så bråttom att få ut den här bilen på marknaden att de inte riktigt hunnit med att finjustera den mjukvara som kontrollerar hybridsystemet. Körupplevelsen är hursomhelst allt annat än harmonisk.”

När det gäller räckvidd och förbrukning  ger biljournalisterna 330e godkänt, men det blir inga stående ovationer. Håkan är en av dem som ger återhållsamt med beröm:

“Man påstår att det ska gå att köra 330e upp till 40 km på ren eldrift, men efter att ha testat ett antal gånger så lyckades jag bara nå 27 km. Det är trots allt inte så illa eftersom det finns andra tillverkare som faktiskt är sämre på att uppskatta räckvidden. [...] BMW deklarerar en snittförbrukning på låga 2,1 l/100 km, men även det är i den bästa av världar. Själv lyckades jag aldrig komma under 4,3 l/100 km, men det är faktiskt fullt godtagbart.”

Interiören är å andra sidan en av de stora styrkorna hos 330e. Men eftersom “BMW imponerar som vanligt” ägnar experterna inte jättemycket tid och energi åt att ge smickrande komplimanger. De konstaterar bara att “jo, det här är riktigt bra – men Audi är snäppet vassare”.

Bilens praktiska egenskaper får istället desto mer uppmärksamhet. Eller snarare bristen på dessa egenskaper lyftas fram – BMW 330e finns nämligen inte i kombiutförande, har ingen dragkrok och utrymmet är inte helt optimalt för familjeliv och mycket packning.

Side3 beskriver till exempel avsaknaden av kombiutförande som “ett galet handikapp i Norge”. Och brittiska Whatcar skriver så här om utrymmet:

“I baksätet märker du verkligen skillnaden mellan 3-serien och större rivaler som VW Passat. Axelutrymmet är litet om tre vuxna ska sitta där och den mittersta passageraren måste dessutom kämpa med den höga mittunneln. [...] Batteriet äter upp en betydlig del av bagageutrymmet.”

Slutligen så är priset en faktor värd att nämna. 330e ligger nämligen på ungefär samma nivå som sin “bensinbror” (hur mycket och åt vilket håll varierar dock mellan olika länder), vilket slår hål på myten att “laddhybrider är för dyra”. Men bilen är framförallt vettig för tjänstebilsförare:

“Denna trogna sedan [3-serien, reds. anm.] representerar allt som är bra och passande på företagsparkeringen. Och det är den uppenbara marknaden för bilen som vi kör här [330e, reds. anm]” – Carmagazine

På det stora hela går framgångsreceptet bakom 330e alltså summera i ett enda ord: körglädje. För det kan ju knappast vara räckvidden, förbrukningen, interiören, de praktiska funktionerna, utrymmet eller priset som imponerar med 330e?

Nej, det verkar som om att det är sportigheten och dynamiken som väger tyngst i experternas bok. Annars hade nog praktiska VW Passat GTE legat i topp.

Men med 82,4 poäng och en guldmedalj till 330e står det klart:

Europas biljournalister låter hjärtat styra när de ska välja laddhybrid.

: 82,4 av 100 (ett snitt baserat på 18 tester)