Fordon

Amerikanska krigsfartyget USS Kearsarge till Stockholm

USS Kearsarge leder en amfibieinsatsstyrka och används framförallt för att transportera trupper från hav till land. Arkivbild. Foto: AP/TT
USS Kearsarge leder en amfibieinsatsstyrka och används framförallt för att transportera trupper från hav till land. Arkivbild. Foto: AP/TT

Det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på väg till Stockholm, rapporterar DN. Dock är det oklart var det 257 meter långa fartyget kommer att få plats.

Publicerad

Det är en bjässe vi pratar om. Som jämförelse kan nämnas att passagerarfärjan Viking Cinderella är 191 meter lång.

– Vi får se om hon kommer in i frihamnen, hon är så stor att hon kanske får ligga utanför, säger marinens kommunikationschef Rebecca Landberg till DN.

Den amerikanska flottan skrev på Twitter i söndags att fartyget seglar in i Östersjön för att säkerställa säkerhet och stabilitet i regionen tillsammans med allierade och samarbetspartners.

I början av juni ska hon delta i Natoövningen Baltops, där även Sverige deltar. Övningen pågår mellan den 5 och 16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Sverige, Tyskland, Polen och de baltiska staterna.

Ett flertal utländska fartyg är redan nu i Östersjön och deltar i en Natoövning i Estland.

Fakta: Så går Nato-processen till

Medlemsländer i Nato: Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien, Turkiet, Storbritannien, USA.

Europeiska länder som inte är med i Nato: Andorra, Azerbajdzjan, Belarus, Bosnien-Hercegovina, Cypern, Finland, Irland, Kosovo, Malta, Moldavien, Monaco, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Sverige, Ukraina, Österrike (ibland brukar även Armenien räknas in, trots att det geografiskt ligger i Asien).

Så här ser Natos hantering ut av ett eventuellt medlemskap för Sverige eller Finland:

1) Ansökan inkommer, oftast i form av ett brev, undertecknat av utrikesministern.

2) Brevet behandlas av Natoländerna, troligen vid ett ambassadörsmöte som kallas in omedelbart och redan samma dag tar beslut om att inleda inträdesförhandlingar.

3) Samtalen leds av en av Natos åtta assisterande generalsekreterare, tyska Bettina Cadenbach, och förväntas bara behöva ta en enda dag.

4) Nato tar sedan fram en rapport där man slår fast om länderna lever upp till de krav som ställs, inklusive ett nytt utrikesministerbrev där landet säger sig ha förstått vad som gäller och fortfarande vill gå vidare.

5) Natoambassadörerna tar sedan beslut om det går att skriva under inträdesprotokollet. Enligt Nato kan de här stegen totalt hinnas med inom två veckor.

6) När protokollet skrivits under blir landet en "inbjuden medlem" med rätt att delta i alla Natomöten, men utan rösträtt.

7) Protokollet skickas därefter ut till de 30 medlemsländerna för slutligt godkännande i varje lands parlament. Det tar i normala fall minst sex månader, men väntas kunna gå fortare nu, med tanke på den spända säkerhetssituationen kring Rysslands krig i Ukraina.

8) När alla länder gjort sitt och ansökarlandet skrivit på och alla papper arkiverats i Washington blir man medlem fullt ut.

Källa: Nato