Allt fler kan tänka sig självkörande bilar

2018-01-25 16:54  
Foto: Weymo /AAA

Skulle du tänka dig att sätta dina barn i en datorstyrd bil? En ny studie visar att tilliten till autonoma bilar fortfarande är låg – men attityderna håller på att ändras.

Det är amerikanska AAA som studerat hur amerikanska bilister ställer sig till tanken på att lämna över ratten till datorn. Och det märks att inställningen till den nya tekniken börjar förändras.

Undersökningen visade att 63 procent av de amerikanska förarna fortfarande säger att de skulle vara rädda att åka i en självkörande bil – en markant förbättring jämfört med fjolårsundersökningen då 78 procent hade den attityden.

Studien går inte på djupet när det kommer till vad som har påverkat de amerikanska förarna, men troligtvis har den myckna rapporteringen om bil- och teknikföretagens framsteg inverkat.

GM visade i början av året sin första pedal- och rattlösa bil – med målet att ha flera tusen rullande i trafik redan 2019. Waymo å sin sida testar sina självkörande bilar för fullt i flera delstater.

Men att dela vägen med robotbilar är fortfarande inget som bilisterna önskar. Bara 13 procent svarar att de skulle känna sig säkra om de var omgivna av autonoma fordon – och hela 46 procent säger att de skulle känna sig mindre säkra. Och den här attityden lär ha fått sig en törn med tanke på de olyckor som Teslaförare på ”autopilot” ställt till med.

Läs mer: Tesla kraschade med brandbil – kan ha kört på autopilot

Det här ”stämmer” väl överens med den självbild som amerikanska förare har. Nära 75 procent av de svarande anser att de kör bättre än medel…

– AAA:s studie visar att amerikanska förare är väldigt självsäkra när det kommer till den egna körförmågan – något som kan förklara varför det finns viss tveksamhet till att släppa kontrollen, säger Greg Bannon på AAA.

Och hur ser det ut i Sverige? När tillverkaren Ford undersökte svenska förares inställning till självkörande bilar så var svaren något helt annat.

Här i Sverige visade det sig att sju av tio under 40 är villig att helt eller delvis förlita sig på bilresor i självkörande bilar. Men inte ens i den mest skeptiska gruppen (över 61 år) var aversionen mot robotförare lika stor som i USA.

Vad säger du, skulle du välja att köra själv – eller låta ai göra jobbet?

Felix Björklund

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt