Tesla kraschade med brandbil – kan ha kört på autopilot

2018-01-24 10:01  
Föraren i en Tesla som kraschat med en brandbil hävdar att den var i självkörande läge. Foto: TT

En Tesla dundrade under måndagen in i en brandbil och föraren påstår att autopiloten var aktiverad.

En bil körde in i en brandbil på den hårt trafikerade vägen 405 freeway i Los Angeles på måndagen.

Det låter kanske inte som i nyhet som bör nå över andra sidan Atlanten. Men vad som gör att händelsen är värd att rapportera är att bilen som kraschade var en Tesla – som uppges ha kört på autopilot. Det är i sådana fall inte första gången en självkörande Tesla är med i en trafikolycka.

Den berörda brandstationen skrev om händelsen på sitt officiella Twitter-konto, inga personer kom till skada. Men bilen som körde i cirka 100 kilometer i timmen blev rejält kvaddad.

Det ska dock sägas att Teslas autopilot-läge är under pågående utveckling och en förare som aktiverar läget ska vara uppmärksam på trafiken och ständigt vara beredd på att ta över.

Läs mer: Autopilot fick ta hand om onykter Tesla-förare

Huruvida föraren i den här olyckan faktiskt var oaktsam eller om andra faktorer spelade in är ännu oklart. Det ska inte heller uteslutas att Teslan kanske inte alls körde på autopiloten.

Tesla har planer på att en dag lansera helt självkörande bilar där förare ska kunna lita på att bilen gör jobbet själv. I dag är bilen på autonom nivå 2. Det vill säga att föraren behöver vara med och assistera.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt