Fordon

Airbus nya koncept har vingar som en rovfågel

Airbus koncept Bird of Prey. Foto: Airbus

Bird of Prey har delade vingspetsar som en örn – och en fågelstjärt. Konceptet ska locka unga till flygbranschen. Airbus hävdar samtidigt att tekniken utgår från verkliga idéer.

Publicerad Uppdaterad

Under förra månaden gick Airbus ut med att man nu testflyger prototypen Albatross One, en modell som ska utforska fördelen med fritt flaxande vingspetsar. Uppenbarligen ser bolaget en stor potential i biomimetik, det vill säga teknik som försöker efterlikna biologiskt liv i naturen. För i samband med flygshowen Royal Tattoo i Gloucestershire, England, firade Airbus sina 50 år som flygplanstillverkare genom att presentera ännu en vågad vision med inspiration från fåglarna.

Bolaget visade upp en rendering av Bird of Prey. De presenterar konceptet som en elhybrid med aktiva kontrollsystem och en konstruktion av avancerade kompositmaterial. Det mest uppseendeväckande är dock de delade vingspetsarna som imiterar en rovfågels vingpennor, samt en stjärtfena som delar sig likt stjärtfjädrar. Varje ”fjäder” är tänkt att kunna styras individuellt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här