Fordon

600 miljoner ökar farten med 70 kilometer i timmen

Foto: Scanpix. Grafik: Jonas Askergren.

Trafikverket föreslår att den nya järnvägslinjen Ostlänken ska byggas så att den klarar hastigheter på 320 kilometer i timmen. Men så snabbt är det osäkert om tågen kommer att  gå när banan öppnar 2028.

Publicerad

Ostlänken är en 15 mil lång, ny dubbel­spårig järnvägsbana mellan Järna och Linköping. Den dras parallellt med den gamla banan och ska korta restiden mellan orterna med minst 30 minuter.

Regeringen har beställt att bygget ska utformas som en snabbtågsbana, för tåg i 250 kilometer i timmen. Men Trafikverket kommer att föreslå att den ska dimensioneras så att den klarar hastig­heter om 320 kilometer i timmen.

– Analyser som Trafikverket har gjort visar att det är samhällsekonomiskt mer lönsamt att bygga en ny stambana för 320 kilometer i timmen än 250 kilometer i timmen. Det beror på att den kortare restiden ger ett stort tillskott i kalkylen, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket.

Om Ostlänken ska byggas för 320 ­kilometer i timmen innebär det att kurvradier och övrig spårgeometri måste anpassas. Trafikverket beräknar att merkostnaden landar på ungefär 600 miljoner kronor jämfört med att bygga för 250 kilometer i timmen.

Men om tågen verkligen kommer att kunna rulla i 320 kilometer i timmen när Ostlänken är färdigbyggd år 2028 är ändå osäkert. Einar Schuch tror att det kommer att bli svårt att få tågopera­törer att bli intresserade av att bara köra en sträcka i Sverige.

– Vi tror att tågen som kan gå i 320 kilometer i timmen bara kan köra på de 15,4 milen. Och det är ganska stora investeringar som krävs bara för tågen, säger han.

Om den situationen skulle uppstå att ingen höghastighetsoperatör vill ta på sig uppdraget att köra tågen på Ostlänken kan det alltså bli så att tågen ändå bara kör i 250 kilometer i timmen på sträckan.

För att få höghastighetståg att fungera ordentligt i Sverige tror Einar Schuch att det krävs ett sammanhållet nät, till exempel mellan de tre stor­städerna Malmö, Göteborg och Stockholm.

– När man binder ihop det systemet finns ett helt annat kundunderlag så att det går att få lönsamt, säger han.

Beslutet om vilken hastighet som Ostlänken ska dimensioneras för ligger hos regeringen, som väntas ta ställning i april, när den nationella planen för 2014–2025 ska läggas fast.