ENERGI

Zelenskyj och IAEA-chefen i Zaporizjzja – plan för att skydda kärnkraftverket

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, under besöket i Zaporizjzja.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, under besöket i Zaporizjzja.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har träffat chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, i staden Zaporizjzja, skriver Grossi på Twitter.

Publicerad

"Jag träffade Zelenskyj i dag i staden Zaporizjzja och hade ett ingående samtal om skyddandet av kärnkraftverket Zaporizjzja och personalen", skriver Grossi.

"Jag upprepade även IAEA:s fullständiga stöd till Ukrainas kärnanläggningar", tillägger IAEA-chefen.

Ryssland tog kontroll över kärnkraftverket under det fullskaliga anfallskrigets första veckor. Det ligger i sydöstra Ukraina och är Europas största.

Zelenskyj sade på måndagen till Grossi att det inte är möjligt att återupprätta säkerheten vid kärnkraftverket medan Ryssland har kontrollen.

"Utan det omedelbara tillbakadragandet av ryska styrkor och personal från Zaporizjzjas kärnkraftverk och angränsande territorium, är varje initiativ att återställa kärnsäkerheten dömt att misslyckas", sade presidenten till Grossi enligt ett uttalande från presidentkansliet.

Cherson förra veckan

Den ukrainske presidenten uppger också att han besökt militären i länet Zaporizjzja, som ligger i södra Ukraina och delvis kontrolleras av ryska styrkor.

"Jag är hedrad att vara här i dag, sida vid sida med vår militär", skriver han på sociala medier.

Zelenskyj har publicerat ett videoklipp på honom och ukrainska militärer.

Zelenskyjs besök i Zaporizjzja äger rum efter att presidenten förra veckan besökte länet Cherson, som även det delvis kontrolleras av Ryssland.