Energi

Wood skriver hem: Köp svensk biogas

Peter Undén, vd Swedish Biogas International.
Peter Undén, vd Swedish Biogas International.
Reningsverket i Flint som Swedish Biogas International ska bygga om till biogasanläggning.
Reningsverket i Flint som Swedish Biogas International ska bygga om till biogasanläggning.
Biogasanläggningen i Linköping.
Biogasanläggningen i Linköping.
Michael Wood
Michael Wood

Linköpingsbolaget Swedish Biogas International, kan tacka USA-ambassadören Michael Wood för den affär som undertecknades i Flint i onsdags, Michael Woods gamla hemstad i staten Michigan i norra USA. I ett brev till Flints borgmästare hyllar han svensk biogasteknik.

Publicerad

Den legendariska bilstaden Flint i Michagan i USA ska bli USA:s nya biogascentrum – med biogasteknik från Linköping som motor.

Flint ska bygga om sitt gamla reningsverk till en biogasanläggning.

I stället för att torka och bränna slammet med naturgas, ska man med svensk hjälp röta slammet och utvinna biogas som ska driva Flints kommunala bussar och sopbilar.

- Det blir ungefär samma storlek som vårt avloppsreningsverk i Linköping. Där producerar vi 1,2 miljoner kubikmeter biogas per år. Det motsvarar 1,2 miljoner liter bensin, säger Peter Undén, som kom hem från Flint i torsdags.

Wood gör reklam för svensk avfallsteknik
Michael Wood har inte nog med lovord över den svenska tekniken som förvandlar vanligt avloppsslam till värdefull biogas – waste-to-fuel – och han har aktivt arbetat för att intressera Flint för den svenska biogastekniken.

Swedish Biogas International var ett av de första svenska företag som Michael Wood satte upp på sin lista över Sveriges 30 mest intressanta cleantech-bolag.

”Under mina två år i Sverige har jag sett hur städer förvandlat sitt gamla avfall till nya resurser och det är enormt spännande att se att Flint är berett att göra samma sak”, skriver Michael Wood i ett brev till Flints borgmästare Donald Williamson.

Vill göra Flint till USA:s energicentrum
Michael Wood hoppas att Flint blir centrum för en ny, växande industri i USA - alternativa bränslen - på samma sätt som Flint blev centrum för bilindustrin när Willie Durant startade General Motors 1904.

- Vi känner ett stort stöd här i Flint. Här finns ett mycket bra universitet med djup kunskap om fordon och här finns duktiga ingenjörer som kan hjälpa oss framåt. Och det mediala intresset för att göra fordonsgas av avfall är stort, säger Peter Undén till Ny Teknik.

Swedish Biogas blir partner i projektet
Det första spadtaget tas i september och nästa vår ska det nya biogasverket producera gas till de kommunala bussarna och sopbilarna.

Nästa steg i borgmästare Donald Williamsons strategi är att samla olika intressenter för att bygga upp ett ”Michigan Center of Energy Excellence” kring biogas och andra alternativ energikällor.

Swedish Biogas International är en av de partners som är aktuella. Kettering University är en annan.

Kompensera för förlorade biljobb
- Det gäller att skap en nod att expandera projektet vidare kring, säger Peter Undén.

För Flint handlar det om att skapa nya högteknologiska jobb och kompensera för förlusten av uppemot 400.000 jobb i spåren av bilindustrins kris.

Flint och Linköping - lika som bär

Likheterna mellan Flint och Linköping och mellan Michigan och Sverige är stora.

Flint har 125.000 invånare, Linköping 140.000.

Michigan har 10 miljoner invånare, Sverige drygt 9.

Michigans yta täcks till 2/3 av skog. Samma för Sverige.

Och både Sverige och Michigan styrs av svenskar.

Michigan guvernör Jennifer Granholm har svenskt påbrå. Hennes släkt är från Robertsfors där den svenske näringsministern Maud Olofsson har sitt hem.