ENERGI

Vindpark i Nordsjön får flytande solkraftverk – ”Kan bli vanligare än på land”

Mellan turbinerna i havsvindparken utanför Nederländerna ska man installera 54 flytande, sammankopplade trianglar i aluminium med solpaneler på däcken.
Mellan turbinerna i havsvindparken utanför Nederländerna ska man installera 54 flytande, sammankopplade trianglar i aluminium med solpaneler på däcken.

Ett norsk-nederländskt företag ska leverera flytande solkraftverk till en stor havsvindpark som projekteras i Nordsjön. I framtiden kan solcellsparker till havs bli vanligare än på land, lyfter en av aktörerna i projektet fram.

Publicerad Uppdaterad

Solar Duck är ett relativt nystartat norsk-nederländskt företag och ska leverera ett flytande solkraftverk till en stor havsvindpark med omkring 50 vindturbiner i Nordsjön. Solkraftverket får en effekt om 5 MW.

– Efterfrågan på flytande solkraftverk blir troligtvis störst i solrika delar av världen, som Sydeuropa och delar av Asien, men vi testar en fullskalig pilotanläggning i Nordsjön, där väder och vindförhållandena är bland de tuffaste i världen. Vi tror att flytande solkraftsanläggningar i kombination med havsvindparker lämpar sig även på den norska sockeln, säger Francisco Vozza, direktör för internationell affärsutveckling på Solar Duck och även chef för företagets kontor i Norge.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här