Energi

Vattenfall stoppar leveranser av ryskt kärnbränsle

Två av Sveriges tre kärnkraftverk har avtal med ryska leverantörer av kärnbränsle. Men efter Rysslands intrång i Ukraina på torsdagsmorgonen stoppar Vattenfall leveranserna från Ryssland.

Publicerad

Statliga Vattenfall är delägare i kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. I Forsmark används inget ryskt kärnbränsle, men i Ringhals har både reaktor 3 och 4 körts med provbränsle från ryska TVEL.

– Vår strategi är att ha flera leverantörer, så att Vattenfall är oberoende av en enskild leverantör. Målsättningen är att ha tre leverantörer till både Ringhals och Forsmark vardera, säger Ove Nilsson, vd på Vattenfall Nuclear Fuel, till Ny Teknik.

Men efter Rysslands attack på Ukraina under natten till torsdagen har Vattenfall beslutat att stoppa alla leveranser av ryskt kärnbränsle ”tills vidare.” Bolaget kommer inte heller att göra några nya inköp från Ryssland till sina kärnkraftverk.

”Vi ser med stor oro på det allvarliga säkerhetsläget i Europa och Rysslands invasion av Ukraina”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det var 2008 som Vattenfall började se sig om efter en tredje leverantör av kärnbränsle till tryckvattenreaktorerna Ringhals 3 och 4. Sedan tidigare var franska Framatome och amerikanska Westinghouse kontrakterade.

20 procent från Ryssland

2011 beställde Vattenfall bränsleelement från ryska TVEL för att utvärdera i Ringhals. Fyra element från den ryska leverantören har suttit i Ringhals 3 och utvärderas nu. Ytterligare fyra från TVEL finns på plats i Ringhals 4.

2016 tecknade Vattenfall ett avtal om en kommersiell leverans av kärnbränsle från TVEL med start 2023.

– Det handlar om en fjärdedel i reaktorn som byts ut varje år, ungefär 40 element, säger Ove Nilsson.

Enligt Vattenfall motsvarar de avtalade leveranserna från Ryssland ungefär en femtedel, alltså 20 procent, av bolagets totala behov av kärnbränsle. Uranet som används i TVEL:s kärnbränsle har brutits i Ryssland.

Säkrade en backup-leverans

Även i Sveriges tredje kärnkraftverk, Oskarshamn 3, används en rysk leverantör. Enligt Torbjörn Larsson, presskontakt på Uniper som är delägare i alla tre svenska kärnkraftverk, är brittiska Urenco huvudleverantör av anrikat uran till Oskarshamn 3 medan ryska Tenex står för ungefär 15 procent. Ursprungslandet för uranet är Kazakstan.

Både TVEL och Tenex ingår i Rosatom-koncernen, som lyder under den ryska statens styre. Direktör och styrelsemedlemmar i Rosatom utses av Vladimir Putin. Koncernen ansvarar inte bara för Rysslands kärnkraftsindustri utan även för produktion och hantering av kärnvapen.

Finns det anledning att ompröva Tenex som leverantör med anledning av Rysslands agerande i Ukraina?

– När det gäller säkerhetsläget i olika delar av världen, så är det inget vi vill kommentera mer än att vi följer lagstiftning och berörda myndigheters riktlinjer och rekommendationer, svarar Torbjörn Larsson under onsdagen.

I höstas såg Vattenfall till att anlita en annan leverantör av bränsle till Ringhals för 2023.

– Det vi gjorde när man kunde ana var situationen kunde ta vägen, var att säkra en alternativ försörjning till Ringhals. Som en backup för sändningen från TVEL, säger Ove Nilsson.

”De får en väldigt begränsad mängd information”

Vattenfalls köp av ryskt kärnbränsle har fått kritik från flera håll. Bland annat har den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi uppmanat regeringen att avsluta avtalet med TVEL. Hon oroar sig bland annat för att Sverige lämnar ut strategisk information om kritisk infrastruktur genom samarbetet med bolaget.

– För att kunna köpa kärnbränsle måste Vattenfall tillhandahålla värdefull och eftertraktad data åt Ryssland. Som vanlig svensk får man inte ens utan tillstånd komma i närheten av kärnkraftverken som är säkerhetsklassade. Men i det här fallet släpper vi in främmande makt in i våra kärnkraftverk. Och vi betalar till och med för det, säger hon till DN.

Vattenfall har tidigare inte sett några säkerhetsrisker med att anlita ryska leverantörer.

– Nej. Vi behandlar alla våra leverantörer på exakt samma sätt. De får en väldigt begränsad mängd information för att kunna göra sitt arbete, om de rent fysiska förutsättningarna i härden, sa Ove Nilsson på onsdagen, alltså före Rysslands attack på Ukraina på torsdagsmorgonen.

”Legitimiteten spiller över på den ryska regimen”

Även Daniel Jonsson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är kritisk.

– Den nuvarande ryska regimen har varit tydlig i 15 år med att man vill ändra den europeiska säkerhetsordningen. Att man nu går in i östra Ukraina är ganska planenligt. Jag tyckte att det var olämpligt att köpa kärnbränsle från Ryssland redan 2014 och jag tycker att det är ännu mer olämpligt nu, säger han till Ny Teknik.

Han ser en risk för illegal underrättelseinhämtning om ryska ingenjörer släpps in i svenska kärnkraftverk och varnar för att avtalen om kärnbränsle ger de ryska företagen legitimitet i väst.

– Man bör dra öronen åt sig när det handlar om ryska företag som har starka kopplingar till den ryska regimen. Man ger de här företagen ett inflytande på den västerländska marknaden som de inte skulle ha fått annars. Och den legitimiteten spiller över på den ryska regimen, säger Daniel Jonsson, forskningsledare på FOI, till Ny Teknik.

Leverantörer av bränsle till svenska kärnkraftverk

Ringhals: Framatome, Westinghouse, TVEL.

Forsmark: Framatome, Westinghouse, GE.

Oskarshamn: Urenco, Tenex.