ENERGI

Vattenfall köper tyskt solenergibolag – stoppar havsvindprojekt på 1,4 GW

Vattenfalls vd Anna Borg.

Statliga energijätten Vattenfall satsar på solenergi i Tyskland. Vattenfall köper det tyska företaget Solizer som har flera storskaliga solenergiprojekt på gång. Samtidigt skrotar Vattenfall en stor planerad havsvindpark i Storbritannien.

Publicerad Uppdaterad

Hamburgbaserade Solizer har solenergiverksamhet i Tyskland där planering pågår för totalt 700 MW i sex olika projekt i norra och östra Tyskland, enligt Solizers hemsida. 

Företaget finns också i flera andra länder: Nederländerna, Portugal, Grekland, Egypten och Malaysia. I Nederländerna deltog Solizer i ett pilotprojekt om totalt 2,5 MW för flytande solceller i Middenmeer, som stod klart 2020.

”Solenergin är kostnadsmässigt konkurrenskraftig och kan byggas utan subventioner, vilket är viktigt för att kunna möta kundernas snabbt ökande efterfrågan på billig solkraft. Genom att lägga till Solizers utvecklingsprojekt och kunnande till vår befintliga portfölj accelererar vi nu vår tillväxt inom solenergi i Tyskland” säger Helene Biström, chef för Vattenfalls affärsområde Wind, i ett pressmeddelande.

Stoppar havsvindprojekt i Storbritannien

Beskedet om köpet av Solzer kommer samtidigt som Vattenfall redovisar ett rejält mycket lägre rörelseresultat för det andra kvartalet i år, en förlust på 2 791 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 11 730 miljoner kronor för samma tid förra året.

Vattenfall har avbrutit utvecklingen av vindkraftsprojektet Norfolk Boreas i Storbritannien, vilket påverkade resultatet negativt med 5,5 miljarder kronor.

Vattenfall planerade en havsbaserad vindkraftspark om 1,4 GW utanför Norfolk, i östra England. Företaget vann en auktion förra året som skulle garantera cirka 45 pund per MWh, enligt Reuters. Men kostnaderna för att planera och bygga vindkraftsanläggningen har ökat.

– I den nya osäkra marknaden har vi sett kostnadsökningar på upp till 40 procent. Det gäller hela marknaden, inte bara Vattenfall. Givetvis slår det hårt mot projekt som är under utveckling, säger Vattenfalls vd Anna Borg till Dagens industri.

Vattenfalls omsättning ökade till 61 750 miljoner kronor, från 48 170 miljoner kronor för samma tid i fjol.