Energi

Vattenbombningen misslyckades

En av fyra CH 47 Chinook-helikoptrar som under onsdagen vattenbombade reaktor 3 vid Fukushima Daiichi. Foto: Foto: AP Photo/NHK TV/Scanpix
En av fyra CH 47 Chinook-helikoptrar som under onsdagen vattenbombade reaktor 3 vid Fukushima Daiichi. Foto: Foto: AP Photo/NHK TV/Scanpix

Personalen i kärnkraftverket i Fukushima hindras i sitt arbete av höga strålningsnivåer och förstörelsen efter flera explosioner. Senaste hoppet är att använda vattenkanoner för att kyla lager av uttjänt kärnbränsle.

Publicerad

Ett försök av japanska försvaret att vattenbomba reaktor 3 med helikopter misslyckades tidigt på onsdagen, svensk tid. Just nu har reaktor 3 högsta prioritet, eftersom den enligt operatören Tepco är den som släpper ut mest radioaktivitet. Det är också den enda reaktorn som använder MOX-bränsle, som innehåller plutoniumoxid.

Överflygningen med helikopter avbröts antagligen på grund av höga strålningsnivåer. Kylning av själva reaktorn med havsvatten pågår, men enligt Kyodo news agency kan försöket att dumpa vatten från helikopter vara riktat mot den bassäng för uttjänt kärnbränsle som finns i anslutning till reaktorn. Temperaturen i bassängen har stigit.

Det finns förvaringsbassänger för högaktivt avfall i samtliga sex reaktorer, samt en gemensam på annan plats på området. Explosionerna som förstörde byggnaderna kring reaktor 1, 3 och 4 har gjort att dessa bassänger står under bar himmel. Personalen på plats kommer inte åt dem direkt eftersom strålningsnivåerna är för höga.

Nu ska Tepco försöka använda vattenkanoner för att fylla bassängen i reaktor 4. Där skedde en kraftig explosion i tisdags, följt av en brand, antagligen på grund av låg vattennivå i förvaringsbassängen.

Kanonerna har lånats av polisen i Tokyo. Problemet är att de inte kan komma fram. Området är täckt av bråte från reaktorbyggnaderna. Schaktmaskiner måste först röja en väg, och det kan ta flera dagar innan kylningsarbetet kommer igång.

Om bassängerna i någon av reaktorerna torrläggs finns en risk att zircalloy-skalet till bränslestavarna fattar eld och sprider höggradigt radioaktivt material.