Energi

Varning för den här ljusstaken

Ljusstaken Maria från Jula.
Ljusstaken Maria från Jula.

Den sjuarmade ljusstaken från Jula går lätt sönder, och då blottas strömförande kablar. Nu återkallar Elsäkerhetsverket produkten från konsumenterna.

Publicerad

Har du köpt adventsljusstaken Maria hos Jula? Lämna tillbaka den eller förstör den, uppmanar Elsäkerhetsverket.

- Den går extremt lätt sönder och kan då vara farlig, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket.

Stakens lamphållare lossnar lätt, vilket leder till att strömförande kablar blottas. Kontaktstiften i stickproppen lossnar också lätt och kan vridas runt. Myndigheten bedömer att bristerna är så pass allvarliga att ljusstaken inte längre får säljas, och den återkallas dessutom från konsumenterna. Totalt rör det sig om 537 stakar.

Beslut om återkallande från konsument är relativt ovanligt. Det inträffar ungefär tio gånger per år, enligt Martin Gustafsson.  Ytterligare två produkter har återkallats från konsument de senaste veckorna. Dels en riskokare av fabrikatet Wanbo, dels en laddare för bärbara datorer. Laddaren ser precis ut som en Dell-produkt, men isoleringen mellan primär- och sekundärdelen är så tunn att risken är stor för spänningsöverslag.

- Vi misstänker att det rör sig om en piratkopia, men vi har inte fått det bekräftat, säger Martin Gustafsson.

Produkten anmäldes till Elsäkerhetsverket efter ett tillbud.

Så elsäkrar du julen

  • Om du köper en ljusslinga med transformator, tänk på vilken typ av kontakt den har.
  • Titta efter CE-märkningen. Är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav.
  • Märketikett ska finnas, med bland annat uppgifter om tillverkare och IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
  • Se efter att sladd och kontakt är hela och att det inte finns några sprickor. Gamla ljusslingor som legat ihoprullade kan ha fått skador eftersom plasten torkar med tiden.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
  • Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.  Om några lampor går sönder så ökar spänningen på de kvarvarande lamporna. De blir varmare och brandrisken ökar.

Källa: Elsäkerhetsverket