Energi
USA-kapitalet tar en ny
titt på svensk cleantech

I våras presenterade USA:s Sverigeambassadör Michael Wood en lista på 30 intressanta cleantech-företag för amerikanskt riskkapital. Nu kommer amerikanarna hit för en närmare titt på svensk energi- och miljöteknik.
- Det blir ett "next step" i Kista i november, sade ambassadör Wood när han talade inför ett 70-tal företagsanalytiker och entreprenörer på en "cleantech-konferens i Stockholm på onsdagen.
"Ta oss till Sverige ambassadör Wood" skrev Ny Teknik som rubrik på artikeln om Michel Woods seminarium på Stanforduniversitetet i slutet av april.
Och nu kommer de hit, till Kista Cleantech Venture Day den 20 november, tack vare Michael Woods engagemang och initiativ.
5-10 riskkapitalbolag
Seminariet i Kista arrangeras av Stockholm Innovation & Growth, Sting i samarbete med den amerikanska ambassaden i Stockholm, Svenska Riskkapitalföreningen, Invest in Sweden Agency ISA och Stockholms stad.
Både svenska och amerikanska riskkapitalbolag är inbjudna. Ett tiotal amerikanska riskkapitalbolag har kontaktats och ambassadör Woods talesman i energifrågor, Robert Hilton, tror att kanske 5-10 kommer.
- De blir presenterade för senaste utvecklingen och de senaste innovationerna inom svensk cleantech. Och de får en möjlighet att prata på tu man hand med de svenska cleantech-företagen, säger Robert Hilton till Ny Teknik.
Fler entreprenörer träder fram
Sedan ambassadör Wood i vintras deklarerade att han skulle välja ut 30 intressanta svenska företag som utvecklar ny energiteknik och ny miljöteknik, och presentera dem för amerikanskt riskkapital, har intresset för "cleantech" formligen exploderat i Sverige.
- Genom all uppmärksamhet som cleantech-branschen fått i Sverige senaste tiden har fler innovatörer vågat kliva fram med sina idéer. Bara i Stings inkubator har vi fem cleantech-företag, säger Pär Hedberg, vd för Sting.
Uppsjö av konferenser
Intresset för cleantech syns också i antalet konferenser.
I förra veckan presenterade Energimyndigheten sin uppdaterade genomgång av den svenska cleantech-marknaden med genomgång av ett stort antal bolag - både riskkapitalföretag som intresserar sig för branschen och ett 20-tal av de mest kända cleantech-bolagen.
Och i dag lockade det oberoende analysföretaget Redeye ett 70-tal investerare, analytiker och cleantech-företag till Grand Hotel för en presentation av 17 företag - Ageratec, Arontis, Catator, Chromogenics, Comfort Zone, Ecoil, Effpower, Morphic, Opcon, Pilum, PV Enterprise, Radscan, Skycab, Swedish Biofuels, Tricorona, Vilokan och VKG.