Energi
USA håller dörren öppen för kärnavfallet
USA:s energiminister Steven Chu gör ett omtag på hela kärnavfallsfrågan. Slutförvar av skandinavisk modell är inte hela lösningen, menar han. En del måste finnas till hands som bränsle för fjärde generationens reaktorer.
Just nu är USA:s nya kärnavfallskommitté Blue Ribbon på besök på Äspölaboratoriet vid Oskarshamns kärnkraftverk för att studera den svenska slutförvarsmetoden där allt använt kärnbränsle förseglas i gigantiska kopparkapslar och begravs 500 meter ned i urberget.
Förutom de tekniska lösningarna är Blue Ribbon-kommittén också intresserad av hur beslutsfattandet gått till och hur informationen till allmänheten hanterats.
Sverige är numera världsberömt för hur lokaliseringen av slutförvaret hanterats och hur kärnkraftsindustrin lyckats vända lokala protester till dess motsats.
Men Blue Ribbon-kommitténs uppdrag är inte bara att studera slutförvaring av allt kärnavfall djupt nere i berget utan att komma med mer differentierade lösningar.
- Vi tar nu ett steg tillbaka och tittar problemet en gång till. Vi vet mer i dag än vad vi visste 1982 när kongressen fattade beslut om underjordisk slutförvaring, sade USA:s energiminister Steve Chu i maj förra året.
Han pekar på den fjärde generations kärnreaktorer som håller på att utvecklas och som kan utnyttja det använda kärnbränsle som nu förvaras inkapslat i stål och betong i anslutning till de amerikanska kärnkraftverken.
- De nya, snabba reaktorerna kan bränna ned det långlivade kärnavfallet och göra det mindre farligt, sade Steven Chu i sitt tal förra året.
Han menar att en del av det kärnavfall som redan finns lagrat har ändrat karaktär och blivit mindre lämpligt som bränsle för nästa generations reaktorer.
- Det avfallet kan mycket väl skickas till slutförvaring, till exempel i gamla saltgruvor där det kan ligga säkert i miljoner år, säger Steven Chu.
Men det finns också avfall med ett stort värde som bränsle i framtidens reaktorer.
- Sannolikheten är stor att vi kommer tillbaka och vill använda det på nytt, säger han.
- Låt oss därför samla några riktigt kloka huvuden och fundera på hur vi ska hantera frågan om tillfälligt förvar och slutförvar, sade Steven Chu i maj 2009.
Knappt ett år senare, i mars i år, var Blue Ribbon-kommitten med 15 "kloka huvuden" klar att arbeta, och nu är 5 av 15 på besök i Sverige - Susan Eisenhower, Jonathan Lash, Dr Allison McFarlane, Dr Per Peterson och Vicky Bailey.
Yucca Mountain
Mitt
i ökenområdena i Nevada USA ligger bergskedjan Yucca Mountain, som för snart 30
år sedan utsågs till den bästa platsen att slutförvara avfallet från de amerikanska
kärnkraftverken och kärnvapentillverkningen.
Yucca
Mountain-projektet påminner om den svenska och finska slutförvarsmetoden KBS-3
med djupförvaring i berget.
Arbetet
med tunnelbygget hade kommit långt när USA:s nya regering under Barack Obama
drog i bromsen och ströp anslagen för fortsatt utbyggnad.
Nu
står den gigantiska tunnelborren uppställd och antalet anställda i projekt har
minskat till ett minium.
"Yucca
Mountain är inte längre aktuellt. Yucca-projektet skulle vara den enda
lösningen på avfallsproblemet – everything to everybody. Men med tanke på vad
vi vet i dag måste det bli flera regionala lösningar", sade Steven Chu i sitt
tal i maj förra året.