Energi

Umeå först med norska vattenturbinen

Projektledaren Jan-Erik Lie på Umeå Energi ser hur turbinbladen snurrar i den 50 centimeter långa, genomskinliga turbinmodulen. Foto: Umeå Energi
Varje turbinmodul är på 50 centimeter och har två bladpar. Totalt är turbinen i Umeå 6 meter. Foto: Umeå Energi
Vattenkraftverket är tar sitt vatten från Umeälven via vattenrännan till ett gammalt sågverk i teknikparken Klabbole Energicentrum. Foto: Umeå Energi
Fallhöjden är sju meter. Diametern på vattenröret är 30 centimeter och turbinröret 20 centimeter. Foto: Umeå Energi
Generatorn är på 5,5 kW. Foto: Smartkraft
Smartkrafts grundare Rolf N Enersen till höger tillsammans med kompanjonen Knut Nilssen vid testturbinen Smartkraft 200, samma turbin som nu installerats i Umeå. Foto: Martin Ödegaard

På fredag inviger Umeå Energi ett litet mikrokraftverk från det norska företaget Smartkraft. Umeå blir därmed först att använda den omtalade multipropeller-turbinen för långsamt rinnande vatten.

Publicerad

- Jag har lite fjärilar i magen. Inte för att jag är orolig utan för att det är ett unikt och spännande projekt, säger ingenjören Jan-Erik Lie på Umeå Energi till Ny Teknik.

Själva turbinen är sex meter lång uppdelad i halvmeterslånga sektioner med två turbinblad på varje sektion.

Det rostfria turbinröret är 20 centimeter i diameter medan tillopps- och utloppsrören är 30 centimeter.

Turbinen driver en generator på 5,5 kW, men ”kraftverkets” totala effekt som kan levereras ut på elnätet väntas stanna på 3,8-3,9 kW. Fallhöjden är cirka 7 meter.

Kraftverket går i det närmaste ljudlöst med vattensmorda lager och ett varvtal runt 1 100 varv per minut. Övervakning och felrapportering sker via en sms-tjänst direkt till tekniker, driftcentralen och till Smartkraft i Norge.

Smartkraftturbinen en så kallad multipropellerturbin med flera turbinbladspar monterade efter varandra på en axel.

Idén bakom konstruktionen är att kunna utnyttja energin i små vattendrag med liten fallhöjd där det inte har varit ekonomiskt intressant eller tekniskt möjligt att använda traditionella vattenturbiner.

- Om jag själv hade tillgång till en å eller bäck skulle jag helt klart överväga att sätta pengarna på en sådan här anläggning, säger Jan-Erik Lie.

Installationen i Umeå är ett nytt inslag i den teknikpark som Umeå Energi skapat för ungdomar i Klabbole Energicentrum, där ett av Umeås äldsta kraftverk var förlagt.

Det gamla kraftverket är nu museum och centrum i upplevelseparken.

- Vi har installerat både solenergianläggning och vindkraftverk och letade efter ett lämpligt vattenkraftverk. Nu har vi ett sådant också, säger Jan-Erik Lie.

Smartkraftturbinen monterades och trimmades in sent i höstas men har inte varit igång på riktigt förrän nu.

- Efter att vi installerat turbinen har jag blivit nedringd av teknikintresserade som vill veta mer om hur turbinen fungerar, säger Jan-Erik Lie.

Han vill inte i dag säga vad kostnaden per kilowattimme producerad el väntas bli.

- Vi vill köra anläggning avbrottsfritt en längre tid innan jag kan göra några kostnadsberäkningar, säger Jan-Erik Lie.

På Smartkrafts sajt har man lagt upp en energikalkylator där man kan beräkna vilken energiproduktion som är möjlig i det vatten som står till förfogande.

Läs Ny Tekniks tidigare artiklar om Smartkraft-turbinen.