Energi

Ukrainas kärnkraft går i gång igen – efter rysk ”energiterror”

Efter Rysslands "energiterror" har Ukraina nu kunnat kopplat in flera kärnkraftverk på nätet igen. De blir ett stort bidrag i återställandet av elförsörjningen, meddelar ukrainska myndigheter. Onsdagens bombningar var de kraftigaste mot energisystemet sedan kriget började, enligt energiminister Herman Halusjtjenko.

Publicerad

Ukraina har kontrollen över tre av sina fyra kärnkraftverk. Samtliga tre snabbstoppades under bombardemanget i onsdags. Med det rysskontrollerade Zaporizjzja avstängt sedan tidigare är detta första gången i Ukrainas historia som alla reaktorer stått still samtidigt, säger Halusjtjenko i tv.

Efter intensivt arbete kunde de åter kopplas in på nätet på torsdagsmorgonen. Däremot levererar de ännu inte el, men det kommer.

– Vi förväntar oss att till kvällen kommer kärnkraftverken att komma i gång med att pumpa in el i nätet, vilket på ett tydligt sätt kommer att minska underskottet, säger ministern.

Från 70 till 25 procent

Ukraina har redan stor vana av snabba reparationer i Rysslands invasionskrig. Natten till torsdagen beräknade borgmästare Vitalij Klytjko att ungefär 70 procent av huvudstaden stod utan el. Bara några timmar senare meddelade myndigheter att "25 procent av byggnaderna förblir utan energi, och är i nödläge", skriver CNN.

Försörjningen har också beskrivits som fläckvis och opålitlig, på många håll behövs även sedan tidigare rullande avstängningar för att elnätet inte ska kollapsa.

Detta samtidigt som vintern drar in, med is, snö och minusgrader.

"Där det gör ont"

Mycket av pengarna till Rysslands krigföring kommer från EU, som ännu inte förmått att göra sig av med beroendet av ryska fossila bränslen. Men kommissionsordförande Ursula von der Leyen lovar att man nu jobbar intensivt med fler sanktioner, ett nionde straffpaket, mot Ryssland.

– Vi arbetar hårt för att träffa Ryssland där det gör ont, säger hon på ett möte i Helsingfors.

– Och vi tror även på ett snart godkännande av ett globalt pristak på rysk olja, tillsammans med G7 och andra stora partner.

Ursula von der Leyen, här på mötet i Helsingfors omgiven av Finlands och Estlands statsministrar Sanna Marin respektive Kaja Kallas, samt Sveriges energiminister Ebba Busch. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP/TT
Ursula von der Leyen, här på mötet i Helsingfors omgiven av Finlands och Estlands statsministrar Sanna Marin respektive Kaja Kallas, samt Sveriges energiminister Ebba Busch. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP/TT

Ett pristak innebär alltså inte att man slutar köpa oljan, bara att man sätter en gräns för hur högt priset får vara. Ryssland har tjänat många miljarder på stigande världsmarknadspriser hittills i år.

Brott mot mänskligheten

Sent på onsdagen talade president Zelenskyj via länk till FN:s säkerhetsråd i New York.

– Jag betonar ännu en gång: det är hög tid att stödja den ukrainska modellen för fred. Det borde inte finnas något utrymme för terror i världen, sade han enligt CNN.

Zelenskyj kallar den nuvarande ryska offensiven, mot civila snarare än militära mål, för "en modell av terror".

– När temperaturen sjunker under noll och tiotals miljoner lämnas utan el, värme och vatten som ett resultat av ryska projektiler mot energinätet – då är det ett tydligt brott mot mänskligheten.

Civila döda

Den franske FN-ambassadören kallade de ryska attackerna mot det ukrainska energisystemet "ett tydligt brott mot den humanitära rätten".

– Målet är tydligt: att ställd inför militära nederlag sprida terror, sade Nicolas de Rivière i säkerhetsrådet.

Ett antal civila liv rapporteras ha krävts i onsdagens attacker. Samtidigt dödas enligt tidigare uppgifter många fler soldater varje dygn längs fronterna i öster. Informationsflödet därifrån är dock mycket knapphändigt.

Fakta: Ukrainas kärnkraft

Ukraina är ett av Europas atomkrafttätaste länder, med 15 reaktorer fördelade på 4 platser: Chmelnytskyj, Rivne, Pivdennoukrajinsk och Zaporizjzja.

De tre förstnämnda är under ukrainsk kontroll. Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Ukraina och i hela Europa, hålls däremot av Ryssland och är avstängt sedan en längre tid.