Populärteknik
Tyget som ger el från sol och vind

Ett tyg som genererar el från både mekanisk rörelse och solljus har utvecklats av forskare i USA.
Ett tygstycke som lindas runt handleden kan ge tillräckligt med el för att driva ett armbandsur. Med ett större tygstycke som fladdrar i vinden en solig dag är det även möjligt att ladda en mobil eller en gps-mottagare.
Det skriver Georgia Institute of Technology där forskare utvecklat den nya hybridgeneratorn.
I tygstycket finns invävda solceller bestående av nanotrådar där mangan och kopparbelagda plasttrådar fått ett lager av ljuskänslig zinkoxid.
I tyget finns även tunna lager av kopparband och teflonliknande polymerer som när de gnids mot varandra får en elektrisk laddning via den så kallade triboelektriska effekten.
Med ett 20 kvadratcentimeter stort solbelyst tygstycke som satts i rörelse har forskarna kunnat ladda upp en kondensator på 2 mF till 2 volt på en minut.
Just nu kan tygstycken som mäter 20 cm x 30 cm tillverkas men forskarna säger att det är lätt att skala upp storleken i större industriella vävmaskiner än de som använts i forskningen, skriver IEEE Spectrum.
Förhoppningen är att det nya tyget ska kunna integreras i exempelvis kläder, tält och gardiner som då blir energikällor när de fladdrar i vinden eller exponeras för solen.