Energi

Tsunamiskrot når USA 2014

Simulering av hur bråte från den japanska tsunamin 11 mars 2011 når USAs västkust 2014.
Den här bilden togs över Stilla Havet några dagar efter tsunamin från en helikopter baserad på hangarfartyget Ronald Reagan. Foto: Dylan McCord/US Navy

Drivor av skräp som följde med ut i havet efter tsunamin i Japan 11 mars kommer att hota miljön på USAs västkust 2014.

Publicerad

Delar av hela städer med hus, bilar, fartyg och annat som först slogs sönder av tsunamivågorna, och sedan följde med vattnet när vågorna drog sig tillbaka, kommer att hota miljön i Stilla Havet under minst fem år framöver.

Det visar en studie från University of Hawaii i Manoa. Den första ansamlingen av bråte kommer att nå Hawaiis kuster 2012. Två år senare når skräpet den amerikanska västkusten och drabbar främst Kalifornien men även Kanada och Alaska.

De stora mängderna bråte kommer att inverka negativt på det marina ekosystemet, på fisket och utgöra en fara för sjöfarten under många år framöver, hävdar forskarna.

Skräpet kommer att gradvis brytas ner och beräknas någon gång 2016 komma in i den Nordpacifiska strömmen, som redan idag betraktas som en av världens största sopansamlingar.

Men det skräp som havsforskare identifierat i den Nordpacifiska strömmen består idag mest av plast. Om några år tillförs denna jättelika soptipp helt andra typer av skräp.