Energi

Tepco vill röja reaktor 1 nästa år

Energibolaget Tepco planerar att nästa år börja röja bråte som uppstod vid explosionen i den första Fukushimareaktorn.

Publicerad

Explosionen i reaktor 1 i Fukushima Daiichi den 12 mars 2011 var det första för omvärlden synliga beviset på dramat som utspelades i kärnkraftverket efter naturkatastrofen dagen innan.

Vätgas som bildats antändes och vid explosionen förstördes delar av reaktorbyggnaden. För att komma åt bränslestavarna som ligger i bassängerna inne i byggnaden, vilket planeras till senare delen av 2017, måste man först röja undan bråte som spreds vid explosionen.

En försvårande faktor vid röjningen är de stora mängder radioaktivt vatten som finns i kulvertarna kring reaktorerna. För att kunna koncentrerar sig på tömningen av vattnet kring reaktor 1, uppskattningsvis 5000 ton, behöver man dämma upp vattenflödet mellan reaktor 1 och 2. Reaktor 2 var en av de reaktorer i Fukushima som drabbades av härdsmälta.

Arbetet med att täppa igen tunneln mellan reaktorblocken med fyllnadsmassor och cement kan påbörjas nästa månad meddelade Tepco på måndagen.

I tunnlar och kulvertar under reaktor 3, som även den drabbades av härdsmälta, beräknas innehålla 6000 ton radioaktivt vatten. Det är oklart när arbetet med att tömma dessa utrymmen kan inledas, rapporterar Japan Times.