Energi
Teknikelever vinner pris för illustration av energilager
Elever på Teknikprogrammet i Jönköping har tagit fram egna lösningar och skapat en illustration kring hur ett energilager med hållbar utveckling i fokus kan se ut.
I slutet av 2017 presenterade Klimatrådet i Jönköping genom ett nystartat ungdomsråd en designtävling där teknikstuderande elever på Erik Dahlbergsgymnasiet fick lägga fram egna idéer hur man kan illustrera förnybar el, lagra elen i återbrukade bilbatterier och möjliggöra laddning för fossilfria transporter.
I onsdags, den 21 mars, kröntes vinnarna som gjort en illustration som visar den cirkulära ekonomin och återvinningsidén med en batteribank, laddstation, fabrik och solceller.
– Vi behöver accelerera omställningen, få längre produktutnyttjande, ha mer förnybar el och möjliggöra fossilfria transporter. Att engagera unga hittar nya förutsättningar för framtida utvecklingen och tävlingen är ett resultat av vad alla kan skapa tillsammans, säger Andreas Olsson, ordförande i Klimatrådets beredningsgrupp.
Juryn ville ha förslag på energilager
I juryn satt Volvo Cars, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Garo och Ecris. Den vinnande illustrationen ska användas i ett pilotprojekt som syftar till att bygga fyra anläggningar för effektbalansering i Jönköpings län.
Beroende på hur energi- och effektbehov ser ut, både för industrier och för elnätsbolag, krävs olika typer av lagringsteknik. Eleverna har lagt fram förslag på hur de olika lagringsteknikerna kan se ut. Lars-Owe Kron som är produktområdeschef för solenergi på elinstallationsbolaget Garo var en av jurymedlemmarna. Han berättar att Garos mål var att involvera och inkludera ungdomar i utvecklingen.
– Bidragen hade fångat visionen av det goda samhället i samspel med naturen, lokal produktion och återbruk. Jag ser fram emot att bo i det samhälle som många unga ser redan nu, säger han.
Skolans mål: jobba kreativt
Michael Kinnander är lärare i matematik och fysik på teknikprogrammet vid Erik Dahlbergsgymnasiet. Eleverna har främst arbetat med illustrationerna på sin fritid, men att de även fått använda en del lektionstid. Han berättar att målet för skolan var att låta ungdomarna vara kreativa och att det uppskattats av eleverna.
– Vi på skolan har bollat mycket idéer med Klimatrådet för att lista ut hur vi kan göra projektet roligt för teknikeleverna. Det har varit kul att se att de är engagerade. Inför besökare och politiker på besök i skolan beskrev en tjej hållbar utveckling och det arbete som ungdomsrådet gör att ”ja det är ju ändå min framtid det handlar om och inte er”. Det var modigt, säger Michael Kinnander och skrattar.