Energi

Sverige hjälper Kina göra bioetanol av halm

Halm som blir till fordonsbränsle. Det är målet för Kinas största elproducent State Grid. Nu köper de svensk forskning för att klara uppgiften.

Publicerad

100 kg kinesisk halm anlände i dagarna till Lunds universitet. Avsändare är den kinesiska elproducenten State Grid som vill omvandla landets överflöd av halm från vete, majs och ris till bioetanol. På så sätt hoppas man minska landets problem med avgaser från den allt ökande bilismen.

Men landet saknar kunskap om hur man ska gå tillväga. Företaget har därför vänt sig till den svenska forskaren Guido Zacchi och hans forskarkollegor vid Lunds universitet. För 3,5 miljoner kronor har State Grid  köpt sig 1,5 års forskning för hur de ska bära sig åt för att omvandla halmen till det eftertraktade bränslet. Målet är att få tillräcklig med kunskap för att starta en produktionsanläggning i Peking.
- I överenskommelsen ingår också att vi ska hjälpa till med att dra igång deras forskningsanläggning, säger Guido Zacchi som snart startar tester med den mottagna halmen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här