Energi

Svensknorska tältet ger egen solel

Tältduken med integrerade solceller. Foto: Midsummer
Tältduken med integrerade solceller. Foto: Midsummer

Nu kommer det svensknorska tältet med solceller integrerade direkt i tältduken.

Publicerad

Det är den svenska solcellsutvecklaren Midsummer och det norska tältduksföretaget Tarpon Solar som tillsammans har utvecklat presenningar och tältdukar med integrerade solceller. Lösningen gör det möjligt för industrihallar, tillfälliga konstruktioner och tält att generera förnybar el.

- Varje duk är gjord för det ändamål den kommer att användas till, vilket varierar mängden tyg och typ av fiber och skikt. Solcellerna integreras sedan i själva produktionen och blir en del av materialet, säger Marius Borg-Heggedal, teknisk chef på Tarpon Solar, i ett pressmeddelande.

Tarpon Solar utvecklar stora dukar för utomhusbruk, till exempel på scener eller för att skugga stora områden. Företaget har utformat ett laminerat tyg med stabila, statiska strukturer som inte sträcker sig och upptäckte att materialet har de egenskaper som krävs för att Midsummers tunnfilmssolceller ska kunna integreras i det.

- Vi ser givetvis stor potential med denna lösning. Att kunna producera förnybar energi i exempelvis en tältduk öppnar upp för så otroligt många olika användningsområden världen över, fortsätter Mattias Dahlberg, projektledare på Midsummer, i pressmeddelandet.

Midsummers tunnfilmssolceller är lätta och flexibla och ska också vara tillräckligt robusta för ändamålet. De har en effekt om cirka 120 watt per kvadratmeter.

Trots att solcellerna integreras i tältduken blir vikten för tyget nästan densamma som med traditionella PVC-material.

Innovationen har tagit förstaplatsen i tekniktävlingen MTI Technology Award.

Men Tarpon Solar är inte först med ett tält som genererar solel. Ett liknande koncept, främst avsett för festivaler, har till exempel utvecklats av Kaleidoscope och Orange Communication. Dessutom har forskare i USA tidigare presenterat tyg med invävda solceller av nanotrådar.