Energi
Svenska kärnanläggningar behöver modernare övervakning
Kärnteknikanläggningarna i Sverige behöver förbättra intrångsskyddet med hjälp av modern övervakningsteknik. Det bedömer Strålsäkerhetsmyndigheten sedan Greenpeace i somras tog sig in på Forsmarks kärnkraftverk.
Kärnteknikanläggningarna i Sverige behöver modernisera bevakningstekniken. Det är för lätt att ta sig in. Det anser Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i en färsk tillsynsrapport.
Detta sedan aktivister på miljöorganisationen Greenpeace i somras klättrat in på kärnkraftverket i Forsmark— och upp på taket på en reaktorhall.
Enligt inspektören Stig Isaksson, på SSM, gäller bedömningen kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn, mellanlagret Clab i Oskarshamn, två anläggningar i Studsvik och Westinghouse bränslefabrik i Västerås.
Efter händelsen begärde SSM in mer uppgifter om anläggningsskydden. Ägarbolagen skulle svara på frågor också analysera vilka svagheter som kunde tänkas finnas. De skulle också föreslå och lista nya åtgärder för att stoppa inkräktare att ta sig in på liknande sätt som Greenpeace.
Aktivisterna från Greenpeace körde en gammal brandbil med stege nära ett staket, fällde ut den och klättrade helt sonika över och sprang sedan bort till en av de tre reaktorbyggnaderna.
Efter att bolagens konsekvensanalyser kommit in till SSM drar myndigheten nu slutsatsen att anläggningarna bör använda modernare teknik för att stoppa inkräktare i fortsättningen.
— Det är ju en konservativ bransch. Men vi vill att de tar till sig och värderar att använda ny bevakningsteknik, säger Stig Isaksson.
Enligt SSM hävdar företagen bland annat att de kan skicka ut vakter när det behövs för att undersöka larm om intrång. Men på SSM anser man att det vara otillräckligt. I stället vill man anläggningarna ska använda integrerad teknik.
—Med hjälp av både sensorer och optiska kameror skulle man snabbt kunna upptäcka och verifiera intrång, säger Stig Isaksson.
Bolagen ska nu dels komplettera sina analyser. De har också själva identifierat brister i skalskydden som ska åtgärdas under året.
—De jobbar med programmen. Allt ska vara klara under 2011, säger inspektören Lennart Fris, på SSM. Han kan inte uttala sig om omfattningen av åtgärderna på grund av sekretess.
Det rör dock bland annat åtgärder utanför det bevakade området. Bolagen ämnar göra det svårare att komma nära staket, bygga fordonshinder och förbättra möjligheterna att upptäcka personer som närmar sig de bevakade gränserna.
Kan man säga att Greenpeaceaktionen var lyckosam eftersom den ledde till att bristerna i skydden upptäcktes?
—Jag skulle inte vilja uttrycka det så. Men man kan säga att vi har dragit nytta av erfarenheten. Annat vore tjänstefel, säger Stig Isaksson.