Energi

Största batterifabriken i Europa kan byggas 2018

Peter Carlsson, Northvolts vd. Foto: Ada Fredelius
Peter Carlsson, Northvolts vd. Foto: Ada Fredelius

Nästa år är tanken att företaget Northvolts fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier ska börja byggas. Går planerna i lås blir batterierna närproducerade, med europeiskt litium.

Publicerad

Just nu pågår kampen om vilken kommun som ska få erbjuda plats åt Northvolts batterifabrik, där batterier för industrin och för fordon ska tillverkas. Under år 2018 är det dags att sätta igång bygget av fabriken och under 2019 räknar företaget med att kunna ha igång en ”pilotlina” – alltså en mindre version av produktionslinan.

– Där vi kan jobba mot våra kunder för att kunna ta fram produkter som de kan validera. Det krävs många långa processer innan man vill ha batteriet i sin bil eller motorsåg.

Det säger Peter Carlsson, tidigare logistikchef på Tesla och numera vd på företaget Northvolt - som förut hette SGF Energy. Under en presskonferens i Stockholm delade han med sig av hur långt arbetet med att dra igång det som ska bli Europas största fabrik i sitt slag har kommit.

Läs mer:

Ett av skälen till att Northvolt planerar att bygga i Sverige är tillgången på de råvaror för batteritillverkning som ligger inbäddade i berggrunden. Peter Carlsson visar en karta över Skandinavien, där fyndigheter av bland annat litium, kobolt och nickel är markerade.

– Vi kommer självklart inte att ha en helt lokal leverantörskedja, men i det långa loppet är det görbart att utvinna stora mängder litium i Europa, säger han.

Northvolt planerar också att på lång sikt återvinna sina batterier.

– Vi tänker oss ett cirkulärt system, där vi får tillbaka batterier efter 10 år för att återvinna råvarorna.

– I dag finns ingen riktigt bra metod för detta, bara en liten del av gamla batterier återvinns. Jag tror att det kan förändras, säger Peter Carlsson.

Läs mer:

Han påpekar att Sverige är ett land som ligger långt fram i kunskap om återvinning, och dessutom har en fördel i form av ett energisystem med lågt koldioxidavtryck.

– Målet är att skapa världens mest hållbara batteri, säger Peter Carlsson.

Fabriken ska producera batterier till en kapacitet av 32 GWh per år. För att illlustrera hur många batterier det är tar Peter Carlsson fram en säck ris och häller ner i en glasskål på bordet intill honom.

– Vi ska producera fler batterier än det finns riskorn i skålen, på en enda timme.

Mot slutet av presskonferensen ställer någon till sist frågan: Har du stöd av din gamla chef Elon Musk?

– Han tycker att det är ett intressant projekt, svarar Peter Carlsson.

Northvolts planerade fabrik

Tidsplan: Produktion igång 2020, full produktion till år 2023

Kapacitet: 32 GWh per år

Stöds av bland andra: Vattenfall, Energimyndigheten, Vinnova och Innoenergy.

Har full finansiering för de närmaste 18 månadernas verksamhet.