Energi

Soldrivet hemmabygge ska åka till Sydpolen

Foto: Clean2Antarctica
Foto: Clean2Antarctica
Foto: Clean2Antarctica

Deras egentillverkade fordon drivs av solpaneler, som ger en topphastighet på 8 km/h. Om fem veckor inleder det holländska paret sin långsamma resa på Antarktis – mot Sydpolen.

Publicerad

Med projektet Clean 2 Antarctica vill Lisbeth och Edwin ter Velde slå ett slag för en emissionsfri livsstil. Om fem veckor ska det holländska paret påbörja sin resa mot Sydpolen – i ett hemmabyggt fordon. Solar Voyager drivs av tio solpaneler och riggen är till stor del konstruerad av återvunnen plast. De började med att använda sitt eget avfall för att skapa de sexsidiga byggblocken.

”Vi inledde med att strimla bitarna och smälta ned dem till den tråd som matar 3d-skrivare. Sedan tog vi det till nästa nivå och gjorde det i industriell skala, genom att använda återvunna pellets från en avfallsanläggning. Med 40 3d-skrivare printade vi 4 000 Hex Cores. Det är ett byggblock inspirerat av strukturen hos bivax, en design avsedd för att vara lätt och stark”, skriver Lisbeth och Edwin på hemsidan.

Fordonet består av en dragare på fyra hjul och två enaxlade dragvagnar som håller ytterligare solpaneler – totallängden är 16 meter. Men Lisbeth och Edwin kommer förmodligen röra sig obetydligt mycket snabbare genom landskapet än Amundsen en gång gjorde. Solar Voyager har en topphastighet på 8 km/h, en anpassning till solpanelernas kapacitet.

Hela riggen väger 1 485 kilo, vilket är ganska lite med tanke på all den utrustning som krävs för att paret ska överleva – bland annat mat för 47 dagar. Man kommer dock inte ta med sig vatten, utan is ska smältas i åtta vakuumrörsolfångare.

Infraröda fönster kommer ta vara på värme från solen och minska risken för att pionjärerna fryser ihjäl. Men det är svårt att veta hur utrustningen levererar under verkliga förhållanden. Därför testade innovatörerna Solar Voyager på Island. Nedan kan ni se klippet när riggen får känna på snön.