Nya affärsmodellen: solel som tjänst

2018-09-21 06:00  

Allt fler affärsmodeller dyker upp för solceller. Den senaste är solel som tjänst. Järfälla kommun är först ut.

Många vill ha solceller på taket utan att behöva göra jobbet själv. Därför börjar nya affärsmodeller utvecklas.

Ny Teknik har tidigare berättat om elbolagen Bixia och ETC El som lånar tak för att sätta upp solceller, samt företaget Watt-S som erbjuder privatpersoner att bli delägare i befintliga solcellsanläggningar.

Företaget Eneo Solutions erbjuder nästa steg, solel som tjänst. Avtalsformen kallas för PPA, power purchase agreement, och innebär att företaget investerar i och installerar solcellerna samt sköter drift och underhåll. Mot det betalar kunden ett fast pris per kilowattimme och låser sig i ett långt avtal.

– Det är en affärsmodell som är vanlig i USA som vi nu har tagit över till Sverige, säger Hans Viken, affärsområdeschef på Eneo.

Läs mer: Miljövänliga batterier testas i Uppsalaskola

Järfälla kommun blev först i Sverige med en stor PPA-upphandling för solel sommaren 2017. Upphandlingen omfattade 750 kW solceller fördelade på tio kommunala byggnader. Eneos anbud vann med ett fast pris om 112 öre per kilowattimme och avtalet löper på 20 år.

”Proppen ur för solceller på tak”

I september invigdes den första anläggningen, som har placerats på Flottiljens äldreboende. Den blir den största i projektet med sina 130 kW och förväntas generera omkring 124 MWh per år.

De övriga nio solcellsanläggningarna beräknas bli klara under hösten.

– Genom att upphandla solceller som tjänst har vi lyckats nå de politiska målen, behålla samma driftskostnad och kunna satsa investeringspengarna på något annat, säger Emanuel Olofsson, initiativtagaren på Järfälla kommun, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Solcellen av guld kan ge ett grönare samhälle

Eneo Solutions bildades 2013 och riktar sitt erbjudande endast till företag. Hans Viken tror att offentlig sektor och stora bolag är de som kommer att nappa först.

– Nu blir det proppen ur för solceller på tak, säger han.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller Solel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt