Energi

Snart står Japans kärnkraft stilla

Den enda reaktor som ännu är i drift är tryckvattenreaktorn Tomari-3 på ön Hokkaido i norra Japan. Karta: Jonas Askergren
Den enda reaktor som ännu är i drift är tryckvattenreaktorn Tomari-3 på ön Hokkaido i norra Japan. Karta: Jonas Askergren

Kärnkraften står snart stilla i Japan. På måndagen stängdes ytterligare en reaktor, vilket innebär att Japan bara har en i drift.

Publicerad

Tidigt i går morse japansk tid stängde den japanska operatören Tepco, Tokyo Electric Power, den sista reaktor som bolaget hade i kommersiell drift.

Det betyder att bara en reaktor nu är i gång av Japans totalt 54 kärnkraftsreaktorer.

Kokvattenreaktorn nummer 6 vid kärnkraftverket Kashiwazaki Kariwa, på landets västkust, ska stå stilla för underhåll och så kallad revision, då delar av härden byts ut. Det är dock oklart när den kan starta igen.

Enligt Jaif, Japan Atomic Industrial Forum, måste stresstester utföras och bli klara på alla 54 reaktorer innan något av de nu stillastående reaktorerna får starta igen.

Den enda reaktor som ännu är i drift är operatören Hokkaido Electric:s tryckvattenreaktor Tomari-3 på ön Hokkaido i norra Japan. Den är dock planerad att stängas för underhåll den 5 maj.

Den japanska regeringen har fått preliminära resultat från stresstester som utförts på 16 reaktorer. Men hittills har inga starttillstånd beviljats efter stresstesterna, uppger nyhetsbrevet Nucnet News.