Energi

Skatt på sopförbränning ska öka återvinning

I Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås skapas energi och värme genom att elda avfall, hushållssopor. Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Regeringen vill införa en skatt på avfallsförbränning. Målet är att öka andelen material som återanvänds. Kritiker varnar för att kostnader vältras över på hushållen.

Regeringen vill införa en skatt på avfallsförbränning, för att öka andelen material som återanvänds i stället för att eldas upp. Skatten ska betalas av den anläggning som eldar avfallet. I propositionen som nu läggs fram föreslås att skatten ska vara 75 kronor per ton från och med den 1 april 2020, för att sedan höjas till 100 kronor 2021 och 125 kronor 2022.

– Vi märker en stark vilja hos svenska folket att återvinna en större del av soporna. Men då är det en hämmande effekt att det är så billigt och helt skattebefriat att elda upp avfallet. Det här är ett sätt att jämna ut de ekonomiska villkoren, så att det blir mer lönsamt att satsa på återvinning i stället, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här