Energi

Sista chansen att rapportera egen el

Egen el - den nya folkrörelsen Foto: Courbox
Egen el - den nya folkrörelsen Foto: Courbox
Susanna Baltscheffsky, redaktionschef. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, redaktionschef. Foto: Jörgen Appelgren

Hittills har drygt 500 svenskar rapporterar till Ny Teknik att de antingen producerar sin egen el i dag eller att de han planer på att starta. Och nästan alla väljer solceller.

Publicerad

- Vi kunde inte drömma om det fantastiska gensvar vi fått på vårt artikeltema om egen el. Och att så många Ny Teknik-läsare gått in på sajten och svarat på vår webbenkät, säger Ny Tekniks redaktionschef Susanna Baltscheffsky.

Ganska exakt två veckor efter att Ny Teknik öppnade enkäten har mer än 500 svar kommit in. 387 läsare rapporterar att de producerar sin egen el medan 122 säger att de har planer.

- Till nästa veckas nummer av tidningen kommer vi att redovisa slutsatserna av enkäten och uppmanar alla läsare som ännu inte rapporterat in sin egen el-produktion att göra det under den här veckan, säger Susanna Baltscheffsky.

Nio av tio, som uppger att de redan har egen el-produktion, har installerat solceller. Och åtta av tio som har planer på att installera någon form av mikroproduktion väljer solceller, medan en av tio vill ha vindsnurra och en av tio andra energislag som vattenkraft och bioeldade elgeneratorer.

”Går inte att få ut mer av bäcken”, skriver en läsare som har en 4 kilowattsturbin och som skulle vilja göra mer egen el.

”Taket är redan fullt”, rapporterar flera läsare.

”Skulle gärna vilja täcka all vår förbrukning på 20 000 kilowattimmar per år. Nu kan vi bara installera max 20 kvadratmeter på villataket. Och det täcker tyvärr bara tio procent av vår förbrukning”, skriver en annan.

”Det måste bli en nettodebitering. Det är mycket viktigare än solcellsbidrag”, skriver en tredje.

”Ska bygga solceller på taket till en carport för tre bilar”, skriver en fjärde.

Flera läsare sparar solelen i ett eget batterilager och kan ta ut överskottselen när den behövs.

Men det finns också exempel på hur utbyggnadsviljan begränsas av att elnätet är för klent för att ta emot mer solcellsel.

Fler roliga, intressanta och tankeväckande kommentarer kommer att publiceras på Ny Tekniks webb under resten av veckan.

Rapportera in din egen el-produktion här.