Energi
Så undviker du att majbrasan blir en miljöbov

Snart tänds majbrasor över hela Sverige. Men se upp så elden inte blir en miljöbov. Christer Forsgren, miljö- och teknikchef på återvinningsföretaget Stena Metall vet hur man gör en miljösmart brasa.
Över hela Sverige växer nu rishögarna som snart ska förvandlas till värmande majbrasor. Många passar på att elda upp allt från utslitna bildäck till trasiga möbler. Få tänker på att det kan få gifter som dioxin, PCB och bromerade flamskyddsmedel att spridas över nejden.
-Miljöpåverkan från enda brasa kan överstiga det som släpps ut från en stor industri under ett helt år, säger Christer Forsgren.
Han menar att lite baskunskap är allt som krävs för att brasan inte ska bli en miljöbov. Löv, ris och gamla stubbar är naturligtvis okej. Det gäller också för allt obehandlat trä. Plast, gummi och textilier hör däremot hemma i anläggningar med rökgasrening.
-Det är också viktigt att vi inte eldar upp material som ofta kan materialåtervinnas, exempelvis plaster, säger Christer Forsgren.
Men någon motståndare till majbrasan som sådan är han inte.
-Det är klart vi ska ha fina majbrasor även framöver. Men det krävs mer kunskap för att göra rätt, precis som vi lär oss källsortera hushållsavfall.