”Rent kommersiellt beslut att stänga Ringhals 1 och 2”

2015-10-16 08:48  

Ringhals 1 och 2 är gott skick – men på grund av den höjda effektskatten är de inte längre lönsamma att driva. Därför stängs anläggningar i förtid, säger Vattenfall till Ny Teknik.

På torsdagen blev det bestämt att kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 ska stängas i förtid. Beslutet, som fattades på en extrainsatt bolagsstämma, togs bara en dag efter att OKG meddelat att Oskarshamn 1 och 2 ska tas ur drift.

Enligt Vattenfall har beslutet om reaktorerna bland annat sin grund i att den höjda effektskatten gör att anläggningarna inte längre är lönsamma att driva.

– Vi fattade ett inriktningsbeslut om detta redan i april. Att stänga Ringhals 1 och 2 är ett rent kommersiellt beslut. I dag (torsdag, reds. anmärk) bestämde vi i vilken turordning och år som block 1 och block 2 ska stängas. Detta för att kunna optimera kostnader, investeringar och intäkter fram till dess, säger Torbjörn Wahlborg, styrelseordförande för Ringhals och affärsområdeschef inom Vattenfall, till Ny Teknik.

Varför stänger ni reaktorerna just 2019 och 2020?

– Vi har kommit fram till att det inte är lämpligt att stänga två reaktorer samma år. Det är främst av logistiska skäl. Det tar ungefär ett år att tömma en härd och att sedan skicka det använda kärnbränslet för mellanlagring i Oskarshamn. Vi vill helst inte heller stänga i förtid, och behöver tillstånd från Strålskyddsmyndigheten för att kunna ställa om reaktorerna till servicedrift.

Vad innebär det här för driften fram till stängningarna?

– Vi har ingen anledning att tror att driften inte kommer att fungera bra. Anläggningarna är i gott skick. Som sagt, det här är ett helt kommersiellt beslut. Vi förväntar oss att båda blocken ska fortsätta att leverera fram till stängning.

Gäller den 13 november fortfarande som uppstart för Ringhals 2?

– Absolut. Blocket är i gott skick efter att vi bland annat byt ut bottenplattan i inneslutningen. Nu vi väntar på tillstånd från Strålskyddsmyndigheten att starta upp igen.

Vad betyder ledningens beslut för personalen på Ringhals?

– Det är något som ledningen har fått i uppdrag att se över. Vi kommer naturligtvis behöva mindre personal när vi går över till servicedrift. Men vilken effekt som det här beslutet kommer att ha för vår egen personal är för tidigt att säga.

Eon röstade emot under stämman. Vad är din kommentar till det?

– Jag tycker att det är beklagligt. De vill skjuta på beslutet, men vi delar inte den synen och ser att vi kan spara uppemot 100 miljoner på att stänga blocken i förtid. Det är viktigt för Ringhals att kunna börja planerna för en stängning i ett tidigt skede, vilket det här beslutet ger möjlighet till.

 

Kalle Wiklund

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt