Energi

Regeringen backar om individuell värmemätning

Maria Brogren. Foto: Rosie Alm

Förslaget att införa individuell mätning av värme i alla nya bostäder har väckt oro och kritik. Men nu backar regeringen.

Publicerad

Individuell mätning och debitering av värme, IMD, handlar om att energiåtgången för uppvärmning ska mätas i varje lägenhet och debiteras den boende. Tanken är att de boende ska sänka värmen för att få en lägre energikostnad.

Men regeringens förslag om att IMD skulle bli obligatoriskt i alla nya bostäder ledde till skarp kritik, framför allt från allmännyttans branschorganisation Sabo. Deras erfarenheter visar tvärtom att IMD riskerar att öka energiåtgången.

Nu har regeringen tagit intryck av kritiken. I den remiss som nyligen överlämnades till lagrådet framgår att det är kostnadseffektiva åtgärder som ska prioriteras. Det nya förslaget innebär att utrustning för individuell mätning av värme, kyla och tappvarmvatten endast måste införas i nya och ombyggda bostäder när det är kostnadseffektivt.

– Detta är ett mycket glädjande besked. Ett krav på individuell mätning och debitering av värme hade tagit bort incitamenten för fastighetsägarna att energirenovera eftersom kostnadsbesparingen av en energiåtgärd inte kommer fastighetsägaren till godo om det är hyresgästen som betalar energinotan, säger Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till förslaget om IMD är EU:s energieffektiviseringsdirektiv. För att genomföra direktivet i Sverige föreslår regeringen även en lag om att stora företag ska göra energikartläggningar samt att frivilliga kvalificeringssystem för energitjänster ska införas.

Merparten av förslagen planeras träda i kraft den 1 juni 2014.