Energi

Nya kraftverket kombinerar naturgas och vätgas – möter kritik

Det existerande kraftverket i Tallawarra. Foto: Energy Australia
Det existerande kraftverket i Tallawarra. Foto: Energy Australia

New South Wales ska bygga ett kraftverk som blandar naturgas med grön vätgas. Skeptiker pekar dock på att inget tvingar energibolaget att någonsin lämna naturgasen.

Publicerad Uppdaterad

Australiens mest folkrika delstat, New South Wales, har investerat mer än en halv miljard kronor i utbyggnaden av kraftverket i Tallawarra, med en ny anläggning som kan köra dubbla bränslen samtidigt. Inledningsvis ska Tallawarra B drivas med naturgas, och tanken är att man gradvis under de kommande årtiondena går över till grön vätgas.

Anläggningen ska vara i drift 2023–2024 och då ersätta det existerande koleldade kraftverket. Med en kapacitet på drygt 300 MW har Tallawarra B kapacitet att försörja omkring 150 000 hem, men arbetsuppgiften blir att kliva in som stöd vid de tidpunkter då elbehovet peakar, skriver Energy Australia i ett pressmeddelande.

Bolaget har åtagit sig att från och med 2025 köpa 200 ton grön vätgas om året, som ska blandas i naturgasen till fem procent. Det är dock möjligt att öka den andelen om andan faller på – och det kan behövas. För att halvera koldioxidutsläppen skulle det nya kraftverket behöva drivas med 75 procent vätgas.

Renare än skrotade kolkraftverket

Bland förespråkarna för gröna energislag finns en upprördhet hur mycket Australiens regering lutar sig mot naturgas i arbetet med att minska landets koldioxidutsläpp. Miljövännerna är inte nöjda med att offentliga medel har lagts på ett naturgasdrivet kraftverk, rapporterar New Atlas. Det saknas bindande avtal som tvingar energibolaget att driva sitt kraftverk uteslutande på grön vätas.

Men samtidigt är naturgasen mycket renare än det kolkraftverk som läggs ner – och möjligheten att trygga elen under förbrukningstoppar öppnar för en enklare övergång till grön energi som sol och vind, där leveransen är ojämn under dygnet. Detta tills man har etablerat energilagring i stil med Elon Musks jättebatteri.

En positiv bieffekt är att Energy Australias utlovade köp kan tjäna som incitament för lokala entreprenörer som vill producera grön vätgas. I sitt pressmeddelande skriver Energy Australia att vidare tekniska studier kommer att visa om andelen grön vätgas kan ökas.