Tesla höll löftet – nu är världens största batteripark klar

2017-11-23 12:20  
Teslas batteripark ska stabilisera elnätet och kopplas ihop med en vindkraftpark i Södra Australien.

Tesla lovade att bygga färdigt världens största batteripark på 100 dagar. Och ser nu ut att ha lyckats.

För drygt ett år sedan, i september 2016, drabbades Södra Australien av en storm som lämnade 1,7 miljoner människor strömlösa, enligt Tesla. Som ett svar på händelsen beslutade staten att bygga en energilagringspark med en lagringskapacitet på minst 129 MWh och 100 MW effekt.

Efter en offentlig upphandling stod det klart att Tesla skulle få bygga batteriparken, som ska kopplas ihop med energiproducenten Neoens vindkraftpark i närheten av Jamestown, Södra Australien. Enligt Tesla blir batteriparken världens största och ska bidra till en stabilisera elnätet under förbrukningstoppar.

Som vanligt när Tesla gör något blev det under mer eller mindre spektakulära former. I mars lovade vd Elon Musk på Twitter att batteriparken skulle byggas klart på hundra dagar från kontraktsdagen, annars skulle Tesla självt stå för kostnaden beräknad till uppemot 416 miljoner kronor.

Läs mer:

Läs mer: 6 futuristiska lastbilar som utmanar Tesla semi

Nu verkar det som att de hundra dagarna började räknas först halvvägs in i projektet, från september, men Teslas arbete ska hur som helst vara klart nu och batteriparken ska vara igång den 1 december.

"Grattis till Teslapersonalen och myndigheterna i Södra Australien som arbetat så hårt för att få [batteriparken] tillverkad och installerad på rekordtid", skrev Elon Musk på Twitter på torsdagsmorgonen, svensk tid.

Johan Kristensson

Mer om: Tesla Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt