ENERGI

Ny rapport: Rekordökning av energilager i Europa

Ackumulerad årlig kapacitet i Europa (MW).

Efterfrågan på energilager är större än någonsin. Förra året installerades cirka 10,1 GW nya anläggningar i Europa. Fram till 2030 spås kapaciteten växa med en faktor sex.

Publicerad

Siffrorna presenterades nyligen i rapporten European Market Monitor on Energy Storage, som görs varje år. Den följer över 3 000 energilagringsprojekt i mer än 29 länder.

Rapporten publiceras av konsultfirman LCP Delta i samarbete med den europeiska branschorganisationen för energilager, Ease.

Flera gröna battericontrainrar.
Batteripark i Ragunda kommun.

Under 2023 installerades för första gången nya energilager med en sammanlagd kapacitet på mer än 10 GW på ett år i Europa. Enligt rapporten kom totalt cirka 10,1 nya GW på plats förra året. Siffrorna inkluderar energilager som har placerats i bostäder, elnät och industri.

Totalsiffran är mer än dubbelt så hög som 2022 års resultat, när 4,5 GW nya energilager kom på plats. Den slår också med råge prognosen som LCP Delta gjorde i förra årets rapport, där 6,4 GW spåddes för 2023.

120 GW spås vara på plats 2030

Storbritannien, Tyskland och Italien är de ledande marknaderna för energilager, det gäller för batterier både i bostäder och i elnätet. Det är både stödsystem och förbättrade marknadsförhållanden som driver på ökningen, enligt rapportförfattarna. Och framöver väntas en fortsatt tillväxt.

I slutet av 2023 fanns 20 GW energilager installerat i Europa, enligt LCP Delta. I slutet av 2030 bedöms kapaciteten ha nått över 120 GW. Det är en ökning med en faktor sex.

Dimensioneringen av energilagren påverkas främst av vilka intäktströmmar som ägarna siktar på, enligt rapporten, samt regulatoriska krav. I genomsnitt räcker energin i anläggningarna i ungefär 1,5 timmar. Det betyder att ett lager om 10 MW har 15 MWh i energilagringskapacitet.

Batteripriserna väntas sjunka ytterligare

Men tidsspannet växer, skriver rapportförfattarna. Tvåtimmarsanläggningar har blivit vanligare under de senaste två åren, och några fyratimmarsprojekt väntas framöver.

Batteripriserna gick ned under 2023 och bedöms sjunka ytterligare under 2024. Utrullningen av elbilar väntas få en stor påverkan på prisnivåerna.

Vattenfalls batteripark i Uppsala:.

EU har satt ambitiösa mål för förnybar energi, konstaterar rapportförfattarna, men pekar på att installationerna av energilager inte går i takt med behovet för att nå målen.

Förseningar har noterats för projekt som var planerade att komma i drift under 2023, bland annat på grund av väntetider för nätanslutningar och osäkerhet om policyer och regelverk, rapporterar tidningen Energy Storage News.

I Ny Tekniks kartläggning av stora batteriparker, som publicerades nyligen, framgick tydligt att intresset för att etablera nya energilager är stort även i Sverige. 27 nya anläggningar var planerade att tas i drift under 2024.