Energi

Nu stänger Ryssland av gasen till Finland

Flytande gas transporteras med fartyg. Arkivbild. Foto: Frank Molter
Flytande gas transporteras med fartyg. Arkivbild. Foto: Frank Molter

Ryssland stänger av gasleveranserna till Finland. Beskedet var tämligen väntat. Finland har redan tagit höjd genom att bland annat hyra en flytande gasterminal.

Publicerad

Uppdaterad

Enligt ryska Interfax stänger Ryssland av gasleveranserna till Finland från lördag morgon, något som bekräftas av finländska statliga gasbolaget Gasum, rapporterar Bloomberg.

Anledningen ska vara att Finland vägrar betala i rubel, något ryssarna kräver. Redan härom dagen flaggade Gasum för att ett stopp skulle komma inom kort.

Enligt ett pressmeddelande från Gasum ska inte kunderna märka av något, det kommer inte bli några avbrott i leveranserna, åtminstone inte de närmaste månaderna. Bolaget kommer att täcka upp med leveranser via gasledningen Balticconnector.

Men finländarna har också satt igång arbetet med att hitta fler alternativ. Balticconnector har begränsningar i kapaciteten.

Finland beroende av importerad naturgas

Bland annat har finländska Gasgrid Finland beslutat att hyra en flytande gasterminal från amerikanska Excelerate Energy. Den ska möjliggöra att Finland tar emot flytande gas från fartyg.

”En flytande LNG-terminal är av stor betydelse för tryggandet av naturgasförsörjningen inom vår industri. Det är likaså viktigt att vi utan dröjsmål för byggandet och tillståndsprocessen vidare för att få terminalen till Finland före nästa vinter”, skriver Finlands näringsminister Mika Lintilä i ett pressmeddelande.

De hamnanläggningar som terminalen kräver byggs vid både Finlands och Estlands kuster. Om anläggningarna blir färdiga i Estland före Finland, kan terminalen tillfälligt placeras vid Estlands kust tills den nödvändiga infrastrukturen blir färdig även i Finland.

Finland är beroende av importerad naturgas, inga egna reserver eller egen produktion finns. Naturgasens andel av all energianvändning i Finland är cirka fem procent, enligt Finlands finansminister Annika Saarikko.