Energi

Nu ska svenska miljöbolag bli hans nästa succé

Matthew Barzun, 39 år, träffar Ny Tekniks reporter i sitt residens på Djurgården i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren
Matthew Barzun, 39 år, träffar Ny Tekniks reporter i sitt residens på Djurgården i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren

USAs nya ambassadör är en nätverkare. Han drog in massor av besökare till mediesajten Cnet, och frivilliga till Obamas presidentkampanj. Nu står den svenska miljötekniken på tur.

Publicerad

– Jag är passionerad och fascinerad av hur information kan ge kraft åt nätverk och få goda idéer att spridas, säger Matthew Barzun, USAs nya ambassadör i Sverige sedan någon månad tillbaka.

Ny Teknik träffar honom i ambassadörsbostaden, ett stenkast från Djurgårdsbron i Stockholm, för att ta reda på vad han tänker fokusera på i sin nya roll.

Ordet nätverk verkar centralt för dig?

– Det är det. En jättegrej! Obama är en nätverkare, han förstår styrkan i nätverk. Att ge kraft åt nätverk hjälpte honom att bli vald, säger Matthew Barzun, när han pratar om hur Obama som nybliven president kämpade för att få behålla sin epostmobil Blackberry.

– Epost på mobilen gör så att de som behöver nå dig, gör det snabbt, och får svar snabbt. Det är så nätverk fungerar.

Matthew Barzuns sätt att engagera människor har gett tydliga resultat.

Han var med och gjorde mediesajten Cnet till kanske världens största inom it, med tiotals miljoner unika besökare i månaden. Och han ledde arbetet med att locka mängder av frivilliga till Obamas presidentkampanj.

Nu vill Matthew Barzun öka uppmärksamheten för svensk miljöteknik och samarbetet med amerikanskt näringsliv - det arbete somhans företrädare Michael Wood framgångsrikt startadeunder namnet One Big Thing.

– Jag vill utöka det och göra det lättare för människor att ta till sig idéerna i form av guldkorn påTwitter och Facebook. Bara något litet, en bloggpost, en bild, något som människor kan ta in i sitt eget liv.

– Det var styrkan med Cnet och med Obamakampanjen, och det handlar om hur man använder internet - inte genom att pressa ut information. Jag tror att de som sent börjat använda internet tänker: "Jag lägger det på webben". Då brukar jag säga lite provocerande att det är som att lägga det i arkivet.

– Tro inte att du har gjort något stort genom att bara lägga det på nätet. För nätet är ett hektiskt, galet ställe. Ingen kommer att titta på det eller läsa det. Du måste vara där människor är, och du måste ha något speciellt, något som är värt att prata om, värt att dela med andra.

– Och det är ett riktigt hårt arbete. Det är lätt att säga, men det kräver dagligt arbete och experimenterande, och det är det vi försöker göra på våra webbsajter nu.

Vilket teknikområde kommer du att fokusera på?

– Jag tror att alternativ energi blir kvar. Det rullar på bra, men vi kommer att utöka det - jag vill inte att vi sätter på oss skygglappar. På Cnet tittade vi så mycket på it att vi missade Ipod! Det händer när du blir för fokuserad.

– Vatten. Vatten är en bristvara, och oerhört viktigt. Det pågår intressanta saker här i Sverige kring vatten - vattenvård, Stockholm Water Prize. Det är viktigt för världen, för mitt land, så jag vill försäkra mig om att det inte hamnar utanför vårt synfält medan jag är här.

Kommer du att titta på andra branscher, som it-bolag?

– Vi kommer att utgå från alternativ energi i bred mening. Jag tror att it-bolag redan har beröringspunkter, många är kopplade till hållbar utveckling och koldioxidsnål tillväxt.

Vilka är kriterierna för företag som du vill uppmärksamma?

– Det handlar om vad du gör, vad du bygger, vilken hjälp du behöver, vilka samarbeten du bygger eller vill inleda i USA, och hur det du gör kommer att leda till något nytt.

– Och visa oss vad du gör!

– Jag tror att bilder uppskattas för lite. Även inom alternativ energi.

Kommer du att fortsätta med listan över svenska miljöteknikföretag?

– Jag tror att du kan förvänta dig fler sätt att sätta ljuset på saker än en 58-sidig pdf. Den är bra, men det är bättre att bryta ner den i mindre format som människor kan dela. Om du får ett sådant kanske du säger "Åh, var kom det där från?", och så kanske du vill titta på andra saker också.

Hur viktigt är teknik i förhållande till annat du kommer att arbeta med?

– Jag ser inte teknik som en egen kategori. Jag ser det som något som skär över alla andra områden, för det är så jag använt teknik, ända sedan Cnet för jag ser det som ett hjälpmedel för att sprida idéer.

– Det är lite lustigt - på grund av min bakgrund på Cnet brukade människor be mig komma över och fixa deras dator, även min kära mamma. Men jag tänkte - du förstår inte mamma, jag är ingen help-desk. Jag använder de här grejerna precis som du.

Matthew Barzun om nätverk

USAs ambassadör i Sverige sedan augusti 2009.

* Ålder: Nyss fyllda 39.

* Utbildning: Litteratur och historia vid Harvard College.

* Familj: Fru och tre barn under tio år. Och Pascal, en West Highland Terrier.

* Favoritpryl: Videokameran Flip Video. "Ett exempel på att 'less is more', på att begränsningar är din vän".

* Favoritteknik: Program till mobiler. "Trots att de är så hajpade, särskilt för Iphone, tror jag att de är för lite hajpade. De påminner mig om när webben var ung."

Här är hans tidigare stora framgångar

Cnet

Matthew Barzun kom direkt från Harvard College 1993 som en av de första fyra anställda till mediesajten Cnet, i dag den kanske största inom it.

– Det var ett litet nyföretag som ville göra något helt nytt och ville få ut information på ett nytt sätt, och det gjorde mig nyfiken – nya sätt att berätta, säger Matthew Barzun.

Under sina elva år vid Cnet registrerade han domännamn som News.com och Search.com och startade undersajten Download.com, som i dag har omkring 60 miljoner unika besökare.

En nyckel till framgången var att sätta besökaren i fokus, exempelvis med regelbundna produkttester. Huvudkonkurrenten, dåvarande jätten PC Magazine, publicerade då enorma produkttester en gång om året inom olika områden.

“Vi tänkte att även om vi inte hade den ultimata skrivarguiden skulle våra besökare kanske tycka att det var värdefullt om vi regelbundet publicerade lite tester och erbjöd ett forum där användare som köpt produkten kunde diskutera och jämföra sina erfarenheter,”beskriver Matthew Barzunhur Cnet arbetade.

Cnet Networks såldes 2008 till CBS för 1,8 miljarder dollar.

Obama-kampanjen

I Obamas presidentkampanj var Matthew Barzun en av de tidigaste medarbetarna, med fokus på att engagera frivilliga i kampanjen.

När Obama besökte Matthew Barzuns hemstat Kentucky inför primärvalen skulle Matthew Barzun organisera ett möte för att dra in kampanjbidrag.

Normalt brukar det vara middagar där biljetter säljs för 2 500 dollar. Matthew Barzun satsade i stället på de små bidragsgivarna och arrangerade större möten med 25 dollars inträde. De sålde slut nästan omedelbart.

”Jag var inte förvånad över att de sålde slut som de gjorde. Det som förvånade mig var stödet jag fick från Obamas kampanj. Och jag insåg sedan att stödet berodde på att Obama förstod att framgången eller misslyckandet med politiska kampanjer inte ligger i hur mycket pengar den har, eller hur många offentliga personer som ger sitt stöd, utan hur många som röstar på kandidaten,”beskriver Matthew Barzunhändelseutvecklingen.

– I en hierarkisk organisation handlar det om att vara på toppen, i ett nätverk om att vara i mitten.

– Kraften i ett nätverk sitter i längst ut, och för dem som är i mitten gäller det att snabbt få feed-back från dem som är längst ut och att svara med nya signaler. Det är verkligen ett annorlunda sätt att arbeta och tänka.

– Det vi arbetar med nu är ett nätverk, och med våra grejer på Facebook och Twitter försöker jag signalera "hallå, låt oss gå ut i verkligheten, ut ur mallarna och ramarna, ut där människor är och sprida idéer och guldkorn".