Energi

Nu blåser det friska

vindar i Kristineham

Landshövding Eva Eriksson inviger Dynawinds vindtornsfabrik i Kristinenhamn den 11/12 2007. Foto: Jonas Eklund
Kjell Korp, svetsar på Dynavinds vindtornsfabrik i Kristinehamn. Foto: Johan Eklund
Rotornav till Winvind/Dynawinds vindkraftsverk. Foto: Jonas Eklund
Vindkraftstorn från Dynawind Foto: Johan Eklund
Dynawinds vd Anders Sjögren på fundamenten till Vindpark Vänern. Foto: Johan Eklund

- Vi skriver industrihistoria i Kristinehamn. Cirkeln är sluten. Vi har fått en andra chans att bli Sveriges stora vindkraftcentrum - trettio år efter att vi byggde Sveriges första vindkraftverk. Nu kör vi!

Publicerad

Så lät det när vindkraftsbolaget Dynawind invigde sin supermoderna fabrik för vindkraftstorn på Gustavsviks industriområde i Kristinehamn förra veckan med 150 inbjudna gäster.

Alla var där – landshövding Eva Eriksson, regeringens vindkraftssamordnare Lennart Wärmby, Kristinehamns starke man i näringslivsfrågor Per Eiritz, kunder, leverantörer, TV-team och andra journalister plus naturligtvis ledningsgarnityren från moderbolaget Morphic i Karlskoga och det finska vindkraftsbolaget Winwind i Uleåborg, som levererar själva turbinerna.

Det första tornet levererades för två veckor sedan till Dalavind i Grängesberg och om ett par veckor rullar tre stora släp upp till Storuman för leverans av fabrikens andra 70-meterstorn som ska bära upp ett 1 MW-verk från finländska Winwind.

När det är klart börjar tillverkningen av två ännu större torn som ska till Lysekil och bära var sitt 3 MW-verk. Dessa två torn blir drygt 90 meter höga och fraktas i fyra sektioner.

Tio tunga torn till Vinpark Vänern
Sedan börjar det riktigt stora jobbet – tio stycken 100 meter höga torn till projektet Vindpark Vänern på Gässlingegrund utanför Skoghall i norra delen av Vänern. Dynawind tog hem hela projektet när det var ute på upphandling tidigare i år.

Det är detta som skapat euforin hos ingenjörerna, marknadsfolket, verkstadsgubbarna och direktörerna – Kristinehamn är på nytt platsen där det skrivs svensk vindkraftshistoria.

Albertina byggdes i Kristinehamn
För 30 år sedan började en grupp ingenjörer på KaMeWa i Kristinehamn att rita på Sveriges första vindkraftverk, det som kom att kallas för Albertina och som restes på Näsudden på Gotland 1982.

Albertina var en bjässe med den tidens mått mätt. Turbinen hade en effekt på 2 MW och var världens största vindkraftverk. Danska Vestas, som i dag är världens största vindkraftstillverkare, gjorde då bara turbiner på 55 KW.

Albertina var dock en prototyp, som ersattes av Matilda i början av 1990-talet. Matilda bytte plats med Albertina på det 80 meter höga betongtornet.

Nu ska Matilda rivas
Nu ska Matilda bort efter väl förtjänt värv. Hon har utsetts till världsmästare bland vindkraftverk. Hon har snurrat i 61.469 timmar och producerat 61,4 GWh. Det är mer än något annat vindkraftverk i världen.

Och samtidigt som Matildas ägare Vattenfall nu tar in offert på rivningen av det mer än tjugo år gamla vindkraftverket från Kristinehamn står en ny vindkraftsfabrik klar att försvara Kristinehamns färger.

Så här går produktionen till
Den 4,4 centimeter grova, 14,5 meter långa och 3 meter breda plåten kommer med järnväg från Polen till Dynavinds nya fabrik. Där bockas den i rullbock till en cylinder med 4,65 meters diameter.

Sedan tar Kjell Korp och hans svetskollegor över. Med senaste modellen av Esabs underpulversvetsar kan han svetsa en meter raksvets i minuten.

Tremetersrören ska sedan svetsas samma till längder på 20-30 meter. Det är max för att man ska kunna frakta torndelarna på lastbil genom Sverige.

På varje tornsektion svetsas sedan "kragar" med 100 bulthål fast i var sin ända av röret.

Torndelarna ska sedan blästras och målas och till slut fylls med stegar, hissar, plattformar, kablage och annat inkråm innan de rullas ut ur fabriken till Christer Andersson, som väntar med sina Scania 143 och det specialbyggda släpet för den långa transporten genom Sverige.