Energi

Nasa vill sätta en kärnreaktor på månen

En rendering av hur kärnkraftverk på månen skulle kunna se ut. Foto: Nasa
En rendering av hur kärnkraftverk på månen skulle kunna se ut. Foto: Nasa

En liten kärnreaktor som kan förse Artemis-expeditionen med energi. Tekniken kan på sikt användas även på resor till Mars.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Under 2025 hoppas Nasa att återigen kunna genomföra en bemannad expedition till månen. Kanske kommer astronauterna att ha en portabel kärnreaktor med i bagaget.

Nasa och det amerikanska energidepartementet har påbörjat en upphandling av en kärnreaktor som kan användas på månen, rapporterar Vice

Reaktorn ska kunna användas för att ladda rovers, genomföra experimentet och driva astronauternas livsuppehållande system. Effekten ska ligga på minst 40 kW.

– God tillgång till energi är viktigt för framtida rymdexpeditioner. Jag förväntar mig att fissionskraftverk kan gynna våra planer på kraftnät på månen och Mars och till och med driva innovation för tillämpningar här på jorden, säger Jim Reuter på Nasa i ett pressmeddelande

Planen för den första bemannade Artemis-expeditionen är att astronauterna ska befinna sig på månen i en vecka. Det finns även planer på att etablera en mer permanent bas och forskningsanläggning på månen senare under 2020-talet.   

Företag som är intresserade har fram till februari 2022 på sig att skicka in förslag, och kan vinna ett kontrakt värt upp till fem miljoner dollar. De företag som väljs ut får ett år på sig att ta fram koncept på kraftverk. Den färdiga reaktorn ska vara klar för uppskjutning inom ett årtionde.