Energi

Myndighet: Bättre underlag krävs för ny reaktor

Ett bättre underlag behövs innan Havs- och vattenmyndigheten kan ta ställning till vilken plats vid Ringhals som är bäst lämpad för nya reaktorer.

Publicerad

Än så länge handlar frågan mest om att avgöra var nya reaktorer skulle kunna byggas, norr eller söder om nuvarande anläggning.

- Det underlag som vi hittills fått är för översiktligt för att vi ska kunna ta ställning till vilken plats som är mest lämpad. Vi behöver först en inventering av området för att se hur vattenmiljön påverkas, säger Anna Alenius Bolin, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Kärnkraftverket i Ringhals vid Kattegatt har fyra reaktorer som är Vattenfalls äldsta och ska tas ur drift under år 2020. Under 2012 lämnade Vattenfall in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få anlägga ersättningsreaktorer och i mars i år inleddes ett första samråd med flera myndigheter.

För att kunna säga ja eller nej till de två platsalternativen för nya reaktorer kräver Havs- och vattenmyndigheten att vattenområdena kring kylvattenintagen inventeras. Dessutom begär myndigheten en kartläggning av tillståndet för de fisksamhällen samt bottenvegetation och djurliv som kan påverkas av kylvattenutsläppet.

- Vattenmiljön påverkas genom de stora mängder kylvatten som används för att kunna kyla av ånga som driver kraftverkets turbiner. Fiskägg, larver men även vuxen fisk sugs med kylvattnet in i kraftverket där de kan skadas eller dö. Det uppvärmda vatten som sedan släpps ut kan påverka fiskar, kräftdjur och annat liv negativt, säger Anna Alenius Bolin, i pressmeddelandet.

Vid den nuvarande kärnkraftsanläggningen finns ett särskilt kontrollprogram för att övervaka kylvattenanvändningens miljöpåverkan. Även galler finns på plats vid kylvattenintaget galler för att sortera ut större organismer och andra föremål. Det som fastnar i gallret pumpas ut till havet för att minska dödligheten för till exempel ål.

Ändå är det en stor mängd fisk som förstörs varje år. Enligt Havs- och vattenmyndigheten motsvarar den mängd torsklarver som förstörs mellan 3,8 och 9,2 ton vuxen torsk per år.

År 2006 fick Ringhals tillstånd att utöka uttaget av kylvatten från 175 kubikmeter per sekund till 200 kubikmeter per sekund. Enligt Havs- och vattenmyndigheten innebär ökningen en skada på beståndet av torsk, sill och ål i Kattegatt motsvarande cirka 189 000 kronor per år.

I sitt pressmeddelande påpekar Havs- och vattenmyndigheten att det fortfarande inte finns något beslut om Vattenfall vill eller får bygga nya kärnkraftsreaktorer. Tidigast år 2020 kan det bli tal om beslut.