Energi

Materialet gjorde rutan till en bättre solfångare – kan ersätta solpaneler

Verkningsgraden låg på 3,6 procent när forskarnas "fönster" omvandlade ljus från led-lampor inne i rummet till el. Foto: Yilin Li
Verkningsgraden låg på 3,6 procent när forskarnas "fönster" omvandlade ljus från led-lampor inne i rummet till el. Foto: Yilin Li

Forskarnas ruta av konjugerad polymer tar in ljus från alla håll och skickar det sedan mot solceller i kanten av fönstret. Lösningen kan även alstra el på kvällen – från lamporna inne i rummet.

Publicerad

Konceptet "luminescent solar concentrator" (LSC) ses av många som ett potentiellt alternativ till solpaneler på hustaken, men man har ännu inte lyckats få den stående lösningen att leverera i närheten av konventionella paneler.

Den självlysande solkoncentratorn består av exempelvis en skiva av glas eller polymer som antingen kan vara fylld med eller täckt av fluorescerande färgämnen – alternativt oorganiska halvledande nanokristaller, så kallade kvantprickar. Materialet reflekterar ut solljuset på en längre våglängd till smala solceller placerade vid kanten av skivan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här