Epishines milstolpe: Sensorer inomhus drivs av solceller

2021-02-03 15:49  

Trådlösa sensorer som drivs av ljus från lampor. Det är den första produkten med solceller från Epishine som har kommit ut på marknaden.

Linköpingsföretaget Epishine har länge arbetat med att utveckla tryckta och böjbara solceller för inomhusbruk. I ryggen finns nära 30 års forskning om tryckt elektronik på Linköpings universitet.

Ambitionen har varit att driva uppkopplade produkter som behöver låg strömstyrka med ljus från inomhusbelysning. Nu har de första produkterna kommit ut på marknaden.

Tidigare har andra företag testat Epishine-celler för att försöka integrera dem i sina egna produkter. Men under tisdagen berättade Epishine på en digital pressträff att solcellerna, som numera kallas ”ljusceller”, finns brett på marknaden.

Inomhuscellerna från Epishine är tunna och böjbara. Foto: Epishine

Dessutom har ljuscellen redan integrerats i två produkter. Företagen Pollux och Miromico har lanserat trådlösa sensorer som drivs med hjälp av inomhusbelysning.

Syftet med Pollux sensor är att hålla koll på inomhusklimatet genom mätning av temperatur och luftfuktighet.

– Epishines cell gör att vår produkt blir miljövänlig, får lägre kostnad och vi har inga kostnader för att byta batterier. Vi för diskussioner med tio olika företag inom fastighetsförvaltning, säger Per Melin från Pollux.

Pollux sensorer för mätning av temperatur och luftfuktighet har inbyggda solceller från Epishine. Foto: Epishine

Miromicos produkt är ett litet kort som kan laddas med olika sensorer och kommunicerar via Bluetooth.

Även företagen Microdata Due och ACSS samarbetar med Epishine och planerar att lansera sina produkter på marknaden under året. Det handlar om brandvarnare för fartyg respektive elektroniska lås.

– Vi ser en stark tillväxt i uppkopplade applikationer, säger Hans Ahnström, vd på ACSS.

En kommande produkt med inbyggda solceller är elektroniska lås från ACSS. Foto: Epishine

Epishines ljusceller är enligt företaget giftfria och ska ha lika lång livslängd som produkterna de integreras med. Den energi som genereras under dagen lagras i superkondensatorer för användning under natten.

Hittills har ljuscellerna nått en verkningsgrad på ”nära 15 procent”. Men ambitionen är att få upp den genom att byta ut halvledaren fulleren, en kolförening med sfärisk molekylstruktur, mot ett annat kolbaserat material.

Epishine har utvecklat en egen tillverkningsmetod som Ny Teknik beskrev här. Den bygger på att ljuscellens komponenter i vätskefas trycks på två olika plastfilmer, som sedan lamineras ihop. Det ska göra att risken för kortslutning minskar.

Epishine

Företaget grundades 2016 av Olle Inganäs, Jonas Bergqvist, Mattias Josephson, Emma Woxlin, Thomas Österberg och Anders Elfwing.

Tre gånger har Epishine tagit en plats på Ny Tekniks 33-lista över de hetaste unga teknikbolagen i Sverige: 2017, 2018 och 2019.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt