Energi

Lista: Här kostar solelen under 25 dollar per MWh

Sweihan-anläggningen i Förenade Arabemiraten. Foto: First Solar Inc
Sweihan-anläggningen i Förenade Arabemiraten. Foto: First Solar Inc

Priserna på solel dyker mot nya rekord. Här är nio länder som går i bräschen.

Publicerad

Förnybar el från solceller och vindkraft har dragits med höga installationskostnader i förhållande till utdelningen. För solel var 25 dollar per MWh – motsvarande 241 kronor – länge en magisk prisgräns att krypa under. De senaste åren har dock nya rekord slagits. Nu har Wood Mackenzie Power & Renewables har tagit fram statistik över de nio länder där leverantörer bjuder ut sin solel till lägst pris.  

USA

Tidigare var det New Braunfels Utilities i Texas som satt på rekordet för den billigaste solelen i USA, med priset 25 dollar per MWh. Men i Kalifornien har 8minute Solar Energy pressat priset ännu mer. Bolagets två solcellsanläggningar Eland Phase 1 och 2 kommer leverera el för 19,97 dollar, enligt ett 25-årskontrakt som har tecknats med Los Angeles Department of Water and Power.

Jordanien

Jinko Power lade det lägsta budet i Jordaniens auktion. Det kinesiska bolagets anläggning på 150 megawatt ska leverera till priset 24,89 dollar per MWh. En brasklapp är att Jordanien först måste undersöka om landets elnät, med en kapacitet på 3,6 gigawatt, kan hantera det förväntade tillskottet på totalt en dryg megawatt förnybar el.

Tunisien

Även Tunisien har hållit auktion, där leverantörerna har fått bjuda under varandra i konkurrensen om totalt 500 megawatt. Norska Scatec Solar var billigast med 24,40 dollar per MWh, detta för en anläggning på 200 megawatt i Tataouine.

Förenade Arabemiraten

2016 blev Förenade Arabemiraten först med att ta sig den magiska gränsen på 25 dollar per MWh. Då lade ett konsortium bestående av japanska Marubeni Corp och kinesiska JinkoSolar ett bud på 24,20 dollar. Sweihan-anläggningen började leverera el i somras, och är med en kapacitet på 1,2 gigawatt en av de största solcellsparkerna i världen.

Saudiarabien

Grannlandet har legat Förenade Arabemiraten i hälarna. 2017 slog Saudiarabien nytt rekord när ACWA Power lanserade ett projekt på 300 megawatt med ett pris på 23,42 dollar per MWh.

Chile

Saudiarabiens rekord blev dock inte långvarigt. En månad senare under 2017 gav den italienska utvecklaren Encel priset 21,48 dollar per MWh. Detta för en ett projekt på 114 megawatt, som ska stå färdigt för drift år 2024 i den chilenska provinsen Antofagasta.

Mexiko

Senare under 2017 överträffades Chile av Mexiko. Där förlorade Encel budgivningen mot franska Neoen, som erbjöd att sälja el från sin solcellsanläggning Panchama för 18,93 dollar per MWh. Därmed blev utvecklaren först med att gå under 20 dollar.

Brasilien

I juli i år satte det brasilianska projektet Milagres ett nytt rekord. Anläggningen ligger på 163 megawatt, och 30 procent av den producerade elen kommer att säljas för 16,95 dollar per MWh. Resten ska bjudas ut till försäljning på den öppna elmarknaden.

Portugal

Milagres-anläggningen i Brasilen har i sin tur överträffats av Portugal, där elen levereras för 16,48 dollar per MWh. För Greentech Media berättar Wood Mackenzies analytiker Tom Haggerty att den låga tariffen är beroende av att en stor del av den producerade elen kommer att säljas till ett högre pris än så.