Energi

Konstgjorda löven tillverkar vätgas – flytande på vattnet

Konstgjorda löven testades på floden Cam i Cambridge. Foto: V Andrei et al./University of Cambridge
Konstgjorda löven testades på floden Cam i Cambridge. Foto: V Andrei et al./University of Cambridge

Deras flytande löv spjälkar vatten till väte och syre, eller tillverkar ingredienserna till syntesgas.

Publicerad

Ett antal lärosäten har utvecklat artificiella löv i olika former, bland annat University of Cambridge. Nu har de presenterat en uppdaterad version som kan flyta på vatten – och därmed skapa grönt bränsle utan att ta mark i anspråk.

Lövet är en elektrolysör som använder solenergin för att spjälka vattnet till väte och syre, eller tillverka ingredienserna till syntesgas i form av kolmonoxid och vätgas. Enligt universitetet fungerar tekniken även till havs.

Tester på lokala floden Cam har visat att de konstgjorda löven producerar vätgas lika effektivt som ett naturligt löv. Testerna utfördes på enheter i storlekar från 1,7 cm2 upp till 100 cm2.

Resultaten innebär en avsevärd förbättring mot vad Cambridge-forskarna hade åstadkommit tidigare. Universitetets föregående lövdesign hade två perovskitlager samt en koboltkatalysator, men de tunga glasskivorna gjorde enheten bräcklig och klumpig.

En viktig framgång med de nya löven är att forskarna har lyckats få enheterna så lätta att de är flytande.

För den flytande versionen lade forskarna ett ljusabsorberande perovskitlager på polyester, belagd med en folie av indium-tennoxid. Och i stället för kobolt använde de en platinakatalysator. Tekniken täcktes sedan med ett mikrometer tunt vattenavvisande kollager. Resultaten har publicerats i Nature.