Genombrott för ”solfönster” – hög verkningsgrad

2022-07-06 14:15  
Foto: Dr Jae Choul Yu

Ett steg närmare visionen om att förvandla fönster till energikällor. Så beskriver forskarteamet sitt genombrott där de tagit fram solceller med hög verkningsgrad och stort ljusgenomsläpp.

Det har beskrivits som ”solfönster”, alltså paneler som agerar både solceller och vanliga fönster. Och nu menar forskare i Australien att man tagit ett viktigt steg mot drömmen om självförsörjande skyskrapor.

Tekniken där semi-transparenta solceller ersätter fönsterglas har utvecklats snabbt på senare år och några som ligger i framkant är en forskargrupp vid Monash Unviersty. För två år sedan visade de en prototyp som hade en verkningsgrad på 17 procent och fortfarande släppte igenom 10 procent av det synliga ljuset.

Nu har man tagit fram ytterligare två perovskit-alternativ som förvisso inte har samma verkningsgrad – men som är mer fönsterlika.

Läs mer: Saule Technologies printar solceller i koltunga Polen

Dessa två har verkningsgrad på 15,5 respektive 4,1 procent, men den stora fördelen är att de släpper igenom 20,7 samt 52,4 procent av ljuset. Och just ljusinsläpp gör att de får ett bredare användningsområde.

– Det här arbetet är ett stort steg framåt mot att realisera hög verkningsgrad och stabila perovskit-enheter som kan användas som solfönster för att komma åt en helt outnyttjad marknad, säger projektledaren Jack Jaseniak i ett uttalande.

I de perovskitceller teamet använder har man kommit fram till att en kombination av cesium och formamidinium är de som ger bäst prestanda. Men inte bara det, kemikompositionen uppvisade även strålande stabilitet över tid när de testades för lång exponering av ljus och värme – alltså den typ av miljö som de är tänkta att användas i.

Forskningen har publicerats i Advanced Science och där framgår det att solcellerna efter 1 000 timmars av konstant ljus fortfarande hade 85 procent av sin initiala verkningsgrad kvar.

Felix Björklund

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt