Klart: Alla nybyggda hus ska ha solceller i Kalifornien

2018-12-06 14:19  
Framtidens hus i Kalifornien kommer utrustas med solceller. Foto: TT

Från och med 2020 måste alla nybyggda villor och mindre flerbostadshus i delstaten ha solceller på taket.

Kalifornien blir den första amerikanska delstaten att kräva solpaneler på taket på nybyggda hus, rapporterar CNBC. Under tisdagen klubbade byggnadsnämnden i Kalifornien enhälligt igenom beslutet.

Reglerna gäller för villor och för flerbostadshus med upp till tre våningar. Det finns vissa undantag för hus som är kraftigt skuggade av träd eller omkringliggande byggnader eller har en mycket liten takyta.

Läs mer: Volvos gamla elbussbatterier ger el i prestigebygget Vivahusen

Förslaget om obligatoriska solpaneler har kritiserats för att det ökar byggkostnaderna i en delstat där tomtpriserna redan gör det mycket dyrt att bygga nytt på många håll. Motargumentet från Kaliforniens energikommission är att solpanelerna under sin livslängd kommer att sänka husets driftkostnad så pass mycket att det totalt sett ändå blir en besparing.

De enligt CNBC med att solpanelerna i snitt kommer att addera 9 500 dollar i byggkostnader, men att de kommer att spara husägaren 19 000 dollar i elkostnader under en 30-årsperiod.

Samtidigt finns kritiker som menar att reglerna inte går långt nog. Ursprungligen fanns det planer på att kräva att nybyggda villor skulle bli helt självförsörjande på energi tack vare solpanelerna.

Läs mer: Gruvföretag jagar vanadin till batterier

Flera städer i Kalifornien, däribland San Francisco, har redan infört liknande krav. I dag räknar energikommissionen med att en knapp femtedel av alla nybyggda villor i Kalifornien får solpaneler på taket.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt